2. října 2012

RE: Smečka

Miluješ mě, ale musíš být s ním...


Anotace: Calla Torová není jen tak obyčejná americká středoškolačka, je rozená bojovnice, navíc vůdkyně smečky Nightshadeů. Většinu života tráví v lidském těle, ale stačí jen nepatrný impulz, drobné ohrožení, a promění se ve vlčici. Brzy se však ukáže, že se nemusí ve smrtelném nebezpečí ocitnout zrovna ona nebo její blízcí, aby se její vlčí instinkty probudily. Když při hlídkování v horách narazí na Shaye, lidského mladíka, jehož na životě ohrožuje medvěd grizzly, nezaváhá a zachrání ho. Ve chvíli, kdy se zadívá do jeho očí a ucítí jeho vůni, která jí připomíná jaro, začne pochybovat o věcech, o nichž nikdy nepochybovala. O svém postavení a předem daném osudu, který ji předurčuje stát se družkou přitažlivého vůdce smečky Baneů.



  • napsala: Andrea Cremerová
  • vydalo: Bux
  • v roce: 2011
  • celkem: 400 stran
  • série: Smečka
  • díl: první
  • originál: Nightshade





Menší shrnutí děje: Call žije docela normální život. Chodí na střední, má svojí nejlepší kamarádku, miluje svoje oblečení... a je napůl vlk, napůl člověk. Jejím osudem je vzít si vůdce druhé smečky, čímž sjednotí dva kmeny. Vše se ale změní, když Call poprvé uvidí Shaye, kterého zachránila před jistou smrtí. Otázkou je, jak si Call vybere. Bude pokračovat v tradicích smeček, nebo půjde za svým srdcem...?
Moje pocity, dojmy: Když jsem poprvé otevřela knížku, říkala jsem si " to bude zase něco ohraného", avšak jsem se dosti spletla. Musím se přiznat, že o vlkodlacích (nebo taky o vlčích lidech) jsem nikdy moc knihy nečetla, snad jen dvě, takže mi všechno přišlo dost dobrý. Kniha se četla opravdu velice rychle, a já se nestačila divit, že jsem najedou na sté stránce. 
Patřím mezi ty, co mají rádi takový ty dobrý hlášky, a hašteření mezi klukem a holkou. V této knize toho bylo opravdu dost, a proto ode mě taky dostává hodně plus. 
Jako snad už v každé druhé knize jsme tady měli zamilovaný trojúhelník. V tomto ale vážně nevím, který z daných  kluků by se víc hodil k hrdince. Na jednu stranu jsem našla na každém z nich něco, co mi vadilo, na druhou jsem si oblíbila víc Rena než Shaye. Každopádně autorka vybrala toho, kterého vybrala a tak nějak jsem to i čekala, ale samozřejmě se těším na další díl, kde by se to mohlo nějak změnit (prosím) a tak by se všechno zase zkomplikovalo.
K hlavní hrdince bych snad řekla jen to, že to je takový ten typ drsňačky, na kterou všichni letí, a která se ze silné dívky stane citlivou a zranitelnou. Neví čemu má věřit, jestli tomu, co jí učili už snad odmalička, nebo dějinám sepsaným v knihách. 
Celkový děj a složitost příběhu se mi líbily, a připadalo mi, že autorka měla inspiraci i z jiných knížek jako například Stmívání, Mrazení nebo Harry Potter... Každopádně to může být čistě náhoda, že se některé prvky podobají těmto knihám. Knihu to ani v nejmenším nezhoršilo, ale naopak se mi to líbilo. Autorka se také občas s ničím nepárala a pustila na nás spršku krve, nebo šokujících představ. Někdy mě to fakt dostalo, a vyhrkli mi slzy do očí. Ze začátku knihy jsem fakt nic nechápala. Kdo jsou Strážci, nebo Ochránci, takže i to mě povzbudilo ke čtení, protože jsem nakonec na vše přišla. 
Vztah mezi mnou a touto obálkou se pamalu zlepšuje, ale neřekla bych, že z nás někdy budou nějaké větší kamarádky. Na první pohled mě kniha stručně řečeno nezaujala. Ano nevím, prostě nemám ráda knihy s obličejem nebo co (:D), každopádně jsem změnila názor a příště se budu držet slov "nesuď knihu podle obalu".

Nakonec snad jen říct, že se kniha povedla, a stojí za to si ji přečíst, protože né vždy narazíte na příběh se sukubami, obřími pavouky, s přízraky a vlky najednou...

Moje hodnocení
4/5

Knižná trailer

Co si myslíte o obálce?


odkazy:

10 komentářů:

  1. už by som si túto knižku mohla konečne prečítať 8D
    pekná recenzia 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Můžu jen souhlasit že tahle knížka je super, akorát je to zase ten klasický příběh kde si holka musí vybrat a ještě se zamiluje do nesprávného ale co si budeme povídat stejně se nám to stále líbí číst. No já osobně jsem zvědavá koho si teda nakonec vybere.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ano... Už je to pořád dokola ale co, čtenáře (jako nás) to baví... :D Souhlasím s tebou a taky jsem zvědavá koho si vybere. :)

      Vymazat
  3. Na knížku jsem narazila v knihovně, kde mě zaujala obálkou (bohužel jsem měla už dost vybráno :/ a myslela jsem si, že to není první díl :D). Ale jak vidím tu anglickou-mmmm, ta je fakt ú.ú.úžasná.
    Když čtu recenzi, tak ale zjišťuju, že knížka není to, co bych od ní chtěla. Tolik vlků bych asi nezvládla. Sice jsem bývala fanynkou Twilight, ale to mě hned po 2.díle opustilo. Jacob, proměna, ty roztrhaný hadry, citový nevyrovnanosti,-nuda. Doopravdy se bojím (nebo spíš mám respekt z) vlčáků, takže vlky moc nemusím.
    Ale neříkám, že u ní, jako u nouzovky, neskončím ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně si ji přečti pokud nebudeš mít co číst. ;)

      Vymazat
  4. Já bych rozhodně zůstala se smečkou, na nějakého smrtelníka bych se vybodla!:D Muhehé různé příšerky, že tam prý jsou? Huráá!! :D
    ***
    Tuhle knížku jsem si taky chtěla koupit >>> jak překvapivé :D <<<, protože se mi "opět" líbily obálky všech dílů.. No je jen otázka času, kdy se vyloupim banku a půjdu nějaké ty knihy koupit :D Možná by bylo rovnou vyloupit knihkupectví O__o - o__O

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :DDDD Jdu loupit s tebou. Potřebuju asi tak 100 knih. :D

      Vymazat
    2. Ano beru, ale ještě jednu loupež mám domluvenou s Wer. Můžeme jít společně! :D Udělat si takový malý nájezd na místní banku 8)

      Vymazat

Děkuji za každičký komentář!