9. října 2012

RE: Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti

Čas je nevyspitatelný a tajemný

Anotace: Opuštěný sirotčinec. Zvláštní sbírka velice podivných fotografií. To vše čeká na odhalení v nezapomenutelném románu, v němž se mísí fikce a fotografie ve vzrušující čtenářskou zkušenost. Náš příběh začíná děsivou rodinnou tragédií, která přivede šestnáctiletého Jacoba k cestě na vzdálený ostrov u břehů Walesu, kde objevuje rozpadající se trosky sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti. Když Jacob bloumá jeho opuštěnými ložnicemi a chodbami, ukazuje se postupně, že děti slečny Peregrinové byly víc než podivné. Byly možná nebezpečné...


napsal: Ransom Riggs
vydalo: Jota
v roce: 2012
celkem: 358 stran
série: Slečna Peregrinová
díl: první
originál: Miss Peregrine's Home of Peculiar Children



Menší shrnutí děje: Jacobův dědeček vypráví svému vnukovi podivné příběhy o tajemném ostrově, kde se nachází úžasný dům a jedinečné děti. Dědeček Jacobovi ukazuje různé fotografie, po kterých má malý kluk noční můry, ale i přesto ho lákají. Jak ale chlapec stárne, přestává věřit úžasným příběhům dědečka. Vše se ale změní, když po velice smutných událostech začne šestnáctiletý Jacob pátrat po dědečkovém sirotčinci a objeví věci, o kterých by se nám mohlo jen zdát.
Moje pocity, dojmy: Na první pohled na mě kniha působila tajemně a strašidelně. Opravdu jsem nevěděla co od ní čekat, a bála jsem se, že to na mě bude moc silný šálek čaje. Byla jsem ale učarována, a doslova jsem nemohla přestat hltat každou stránku. Kniha mě naprosto pohltila a dokonce se mi o ní jednu noc zdálo- věřte mi, nebyly to zrovna sladké sny.
Podle mě by kniha neměla takovou atmosféru a sílu bez podivných fotografii, které k příběhu neodlučitelně patří. Některé mi opravdu naháněly hrůzu. Tím, že byly fotky černobílé, ještě posílilo strašidelný dojem.
Co se týče způsobu spisovatelova psaní, úplně ho zbožňuju. Celý příběh vlastně líčí hlavní postava Jacob a vám se zdá, jako by to říkal zrovna teď a tady. I díky tomu se knížka čte opravdu hodně rychle. I když na mě celý příběh působil tak temně a zlověstně, nesmím zapomenout na autorovu odlehčenou náladu. Tím chci říct, že Riggs použil vtip v naprosto nečekanou chvíli, a to mě vždy rozesmálo. Každopádně, když jsem se podívala na ty fotky, radost mě přešla. 

"Dorazil jsem zpátky do města rozmrzlý a mokrý a se šťastným úsměvem idiota."

Celkový příběh nutí k zamyšlení nad celkovým dějem a myšlenkou. Rozuzlení v knize mě opravdu ani nějak moc nepřekvapilo, ale na začátku knihy, kdy nic nevíme, je vše utajeno a za dveřmi na nás čeká jedno obrovské překvapení. Možná bych autorovi ani nezazlívala kdybych se na konci knihy nedozvěděla odpovědi na všechny tajemné otázky. 

Jacob mi připadá jako celkem sympatický kluk. Až na to, že má docela divný vkus na přátelé, kterým občas vzplanou ruce nebo je pro změnu ani nevidíme. Je to kluk, který má velké odhodlání a odvahu. Kdybych dokázala to, co on v knize, tak bych pak dokázala cokoliv.

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti bych doporučila každému, kdo má rád fantasy s hororem dohromady. Určitě nezaškodí, když si tuto knihu přečtete, ale dávejte pozor, aby jste pak neměli noční můry. Takže rozhodně pro starší čtenáře, než dvanáct let. Kniha pobaví, překvapí, nadchne, vystraší a nechá jedinečnou vzpomínku.


moje hodnocení:
5/5

TRAILER

ODKAZY:


Četli jste tuto knihu? A co na ni říkáte?

3 komentáře:

  1. Sirotčinec si chci moc pořídit, ale bohužel ta trochu vyšší cena mi to zatím znemožňuje. :) Pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus zajít do nějaké lepší knihovny, myslím že by ji tam měli mít. :)

      Vymazat
  2. Sirotčinec se mi opravdu líbil, i když mi přišel občas trochu nudnější, než jsem čekala. Ale ty fotky mě fakt dostaly! :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každičký komentář!