11. ledna 2013

RECENZE: Vražedná pomsta (HUNGER GAMES #2)

Sliby se musí vždy plnit...
Tik ťak


anotace: Katniss dosáhla vítězství v Hladových hrách aktem vzdoru proti všemocnému Kapitolu a jeho krutým pravidlům. Katniss s Peetou očekávají pomstu mocných. Překvapivé výsledky zápasu v drsné reality show však povzbudily obyvatele země Panem, aby se postavili k odporu, a v krajích se formuje odboj. Podaří se zabránit krvavému střetnutí, jehož důsledky by byly víc než hrozivé?



autor: Suzanne Collinsová
vydalo: Fragment
v roce: 2010
celkem: 336 stran
série: Hunger games
díl: druhý ze tří
originál: Catching Fire

menší shrnutí děje (návnada na knihu): Katniss dala jasně najevo, že Kapitolu nepatří a protože je vítězka, měla by začít mít pohodlí a bohatý život. V krajích ale začínají nepokoje a lidi se bouří. O život může přijít nejen Katniss ale i celá její rodina včetně Hurikána a Peeta.
moje pocity, dojmy: Po prvním díle jsem nemohla čekat ani minutu a musela jsem se hned pustit do Vražedné pomsty. Kniha mě vůbec nezklamala a dokonce předčila má očekávání. Někdy jsem prostě byla úplně mimo z události v ději a jen jsem tak třeštila oči. 
Začátek příběhu začínal pozvolna tam, kde skonžil. Hlavní hrdinové řešili své problémy doma, snažili se znovu začít normálně žít. Byla to taková poklidnější část knihy, a některé typy lidí nebavila. Mně vůbec nevadila, protože jsem byla zvědavá jak bude probíhat vztah Katniss a Peety nebo Hurikána. Navíc mě zajímalo, co se bude dít ve dvanáctém kraji a jak bude Katniss řešit celkově svůj život. 
Druhá část knihy byla akční a prakticky jsme neměli čas si vydechnout. Snad můžu prozradit, že zde bude zase aréna. Hodně mě zajímalo jak autorka vymyslí něco, co mě bude bavit. Nečekala jsem, že by si zvolila alternativu, na kterou jsem ani nepomyslela. Takže aréna byla velice dobře propracovaná a přišla mi drsná a to jak psychicky tak fyzicky. Všechno do sebe tak dobře zapadalo. Jen jsme si řekli, že už jsme v bezpečí, tak na nás vybaflo další zlo. Během několika stran umřelo hodně lidí- krutou smrtí.

Vražedná pomsta byla také plná nových postav. Hrozně jsem hltala scény s Finnickem, který se na první pohled zdál jako nějaký narcis ale nakonec byl úžasný, zneužitý hrdina. Takže team Finnick! (:D) Vystřídalo se zde hodně charakterů a postav s různými vlastnostmi, které měli co říct a ukázat.
Nesmím zapomenout na milostný trojúhelník Peeta+Katniss nebo +Hurikán, i když si vážně myslím, že Hurikán je úplně mimo hru. Ve Vražedné pomstě se projevil trochu víc a místy jsem si i myslela, že nakonec s ním Katniss uteče pryč. Ale vždy jsem fandila Peetovi. Protože byl vždy tak... starostlivý, a řekla bych, že přemýšlel hodně dopředu. Každopádně se románek mezi Katniss a Peetou zvětšil na něco víc než herectví. Konečně i Katniss něco cítila. Ale řeknu vám, že jsem si místo ní představovala sebe. (:DD)
Styl autorčina psaní je skvělý. Jako by věděla, co nebudu čekat a přesně to tam napsala. Navíc se mi líbí její popis charakterů a nicoty. 
na závěr: Co říct na knihu, která je prakticky dokonalá? Všem vám ji doporučuji a pokud jste nečetli ani Arénu smrti, tak to rychle napravte. Slibuji, že budete maximálně šokováni- jako já. Opravdu vám nelžu, když říkám, že vás tato kniha vtáhne do sebe a nepustí. Už vám jen popřeji úspěšné Hunger games čtení a kéž vás vždy provází štěstěna! 


moje hodnocení:

16 komentářů:

  1. Táto séria je super 8) najviac sa mi páči, keď sú v aréne a Finnick samozrejme 8P

    OdpovědětVymazat
  2. Když začali oznamovat, co bude ve třetích čtvrtohrách, už jsem si myslela, že Katniss půjde znovu do arény, ale když to tam pak bylo, jen jsem zírala do knihy. :D
    Štěstěna musí být, Cetkie jedna praštěná!:'D - vlastně ty HG maniaku!;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem právěže přemýšlela jestli bude někoho trénovat nebo co a nad tím, že by tam zas šla... nad tím jsem ani nepřemýšlela. No jo, Cetkie- to jsem spíš Claire. :D Hele ale ty jsi taky HG maniak tak co. :D :P

      Vymazat
    2. Já jsem knihomaniak, takže jsem všehomaniak. :D Jop Claire se na ni hodí víc ;D Ty jsi sestra Katniss. :D A já jsem Hurikán. :DD

      Vymazat
    3. Podle čeho soudíš, že jsem tak hodná jako Prim? :DD :P

      Vymazat
    4. Nesoudím, hádám :D)) Ne ty se k ní hodíš ^^ jsi milá, každému pomůžeš ;D)

      Vymazat
  3. Jo já jsem taky čekala, že bude někoho trénovat :) Ale popravdě se mi první díl líbil o hodně víc. A fandila jsem Peetovi, Hurikán byl fain, ale nehodil se k ní :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jednička se mi velice líbila ale já nevím.. u dvojky jsem byla hodně šokována. Ale Aréna smrti je fakticky skvělá. :)

      Vymazat
  4. Krásná recenze. :)) Připomněla mi, jak moc se mi Vražedná pomsta líbila... ;) Normálně jsem byla včera nakupovat a tam Bravo, ve kterém byla dvoustránka věnovaná jen chystanému filmu The Catching fire, tak jsem ho koupila a je tam i pár fotek z natáčení. (Katniss+Meg+Finnick+Peeta). :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach bože já už se strašně těším na film. Ať už je listopad! :D btw. Bravíčko si asi koupím. :D

      Vymazat
  5. Skvělá recenze =) Všechny tři knihy se mi moc líbily, ale první díl je prostě nejlepší =ú

    OdpovědětVymazat
  6. So všetkým úplne súhlasím. .D Okrem toho sa mi páči aj ten posledný obrázok. :) Super recenzia.

    OdpovědětVymazat
  7. HRY O ŽIVOT! HRY O ŽIVOT! HRY O ŽIVOT!
    :DDD
    *výdych*

    Prvotné nadšenie opadáva ako omietka ale inak fajn.
    Táto recenzia a to more recenzií na tieto knihy ma nútia zase si tú knihu prečítať nech sa deje čokoľvek. Takže v najbližšej dobe vytaj späť Katniss. :)

    Vrhla by som sa na tú knihu už teraz ale momentálne ju číta môj otec, ktorý hovorí hlavnej hrdinke (vraj, skrátene, no iste) Kaktus. Vždy ma vie takými debilinami tak naštvať.
    [:DD)

    OdpovědětVymazat
  8. FINNICK!♥ FINNICK!♥ FINNICK!♥ FINNICK!♥ FINNICK!♥ FINNICK!♥ (

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každičký komentář!