20. listopadu 2012

RECENZE: Mrazivé léto

A jak se to vlastně stalo?


anotace: V jihošpanělském městečku Marbella si patnáctiletá Lyra připadá jako v ráji. Až do chvíle, kdy zmizí její spolužačka Pia. Lyra se rozhodne přijít tomuto záhadnému zmizení na kloub. Nedlouho poté je Pia nalezena mrtvá a z letní idylky se stává zlý sen. Lyře se zdá, že se její matka chová divně. Navíc je přesvědčená, že zahlédla svou sestru, která zahynula již před deseti lety. Co jí matka tají? Jaká děsivá tajemství měla zůstat navždy skryta?



autor: Manuela Martini
vydalo: Fragment
v roce: 2012
celkem: 174 stran
originál: Sommerfrost


menší shrnutí děje: Lyra žije v malém městečku v jižním Španělsku. Původně ale pochází z Německa, kde žila dokud se její rodiče nerozešli a neumřela ji sestra. Ve Španělsku má normální život- kamarády, školu a prázdniny. Avšak její vzdálenější spolužačka Pia je nezvěstná a celé město je znepokojeno touto temnou událostí. Navíc si Lyra vůbec nerozumí se svojí mámou a myslí si, že ji něco tají. Něco, co se stalo před deseti lety. Tehdy kdy Lyra ztratila svoji setru. Jak vlastně umřela a co Pia? Co se jí stalo?

moje pocity, dojmy: Knihu jsem si vybrala ze dvou tradičních důvodů- díky obálce, která mě dost zaujala a anotaci, protože jsem si řekla "to nemusí být špatné". Nejdřív jsem byla natěšená pak jsem se začala nudit a nakonec jsem byla napjatá jak vlastně celá knížka skončí.
Na autorčin styl psaní jsem si po chvíli zvykla a kapitoly se četli opravdu hodně rychle, až jsem se divila. Avšak občas mi přišlo, že autorka občas nevystihla povahu teenagera a nechala hlavní hrdinku chovat se jako malé dítě. Ale zas na druhou stranu se občas Lyra chovala dospěle. Nebo chytřeji než dospělí v knize. Autorka občas přeskočila události, ve kterých se nic nedělo a začala znovu psát až když se mělo opravdu něco odehrát. Což se mi na knize líbilo. 

Sice nemám ráda detektivní žánr ale u Mrazivého léta mi ani takové to pátrání nevadilo. U knihy jsem si chvíli sice ťukala na čelo ale ten konec mi vše vynahradil. Bylo to opravdu napínavé finále i když možná trochu rychleji ukončené. Musím ale ještě jednou zdůraznit, že konec knihy byl dost dobrý na to, abych skoro zapomněla na předešlé části knihy. V dobrém slova smyslu.
Možná mě závěrečná část překvapila díky tomu, že autorka byla dost rafinovaná a dávala nám falešné informace o duchách, kteří mě docela fascinují. A tak jsem byla tak zapletená do jednoho problému hlavní hrdinky, že jsem si nevšimla problém číslo dvě, který se s námi seznámil hned na začátku knihy.

na závěr:
 Pokud máte rádi detektivky nebo různé záhady a celkem dobře vymyšlené příběhy Mrazivé léto Vám rozhodně doporučuji. Je pravda, že Vás možná úplně nenadchne celkové zpracování knihy ale zápletka a myšlenka, na kterých autorka budovala, Vás donutí se nad knihou zamyslet a řeknete si "tohle mi přece říkala máma". Opravdu.

moje hodnocení:
3,75/5


Mrazivé léto si můžete zakoupit ZDE.
Tímto chci poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí výtisku knihy.

odkazy:

6 komentářů:

  1. Hm, hm. Zatiaľ čítam protichodné recenzie a akosi ma to ani neláka prečítať, ale nikdy nehovor nikdy. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem taky četla jen špatné názory, avšak když moc u knihy nepřemýšlíš tak to ujde a u mě to ten konec hodně zlepšil. :D

      Vymazat
  2. Mám ráda detektivky. Akorát, že tahle zápletka mi hodně připomínala ty v jiných kniháh. Asi už se ničeho "neohraného" nedočkám. Každopádně se mi kniha celkem dost líbila. Teda spíš to, Lyra žila chtěla žít někde ve Španělsku, každý den chodit s přáteli na pláž atd.jako bych chtěla já :D Jinak moje hodnocení by bylo asi 4,69 (H.S.)

    OdpovědětVymazat
  3. Jiné recenze na knihu jsem teda nečetla, ale nezní to špatně. Já miluju detektivky a krimi thrillery, tenhle příběh ale bude zřejmě asi odlišný:D Duchové? Tak touhle zmínkou si mě to naklonilo, protože ty já taky můžu:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak si knihu rozhodně přečti! :D Je tak takový menší náznak nadpřitozena ale je to spíš takový detektivečka. :D

      Vymazat
  4. Je to úžasná kniha, pomalu jedna z těch nejlepších, co jsem kdy četla. Je to taková ta kniha, která se dá zařadit mezi ty, že když začnete číst už nemůžete přestat, vynechala jsem kvůli ní i spánek, abych se dozvěděla jak to bylo dál:-) skvěla kniha, nemůžu hodnodit jinak, než známkou 1 :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každičký komentář!