17. února 2014

Suchá vůně života


My všichni jsme v tom až po uši. Jsme tak závislí, až je to pro někoho skoro úděsné. Naše životy a hlavně nosní sliznice potřebují každodenní dávku té nejlepší vůně na světě. Není to růže, ani léto. Tohle je vůně 21. století. Je to vůně opravdová a přitom tak kouzelná


Má dva druhy. Novodobou a starou, vrásčitou. Novodobý typ má v sobě něco neobjeveného. Ještě nikdo tuhle vůni neokusil. Nikdo ji nedržel v ruce. Nikdo nezauvažoval nad typem této konkrétní vůně. Při jejím vdechu se rozšiřují zorničky. 
Otevřít. 
Procítit. 
Vychutnat
Zavřít. 
Oči ztmavnou. Nová dávka vstřebána. Tělo chce ale víc. Mozek ví, zná co bude dál. 
Nikdy se toho nedá nabažit.

Vrásčitá vůně staroby má své zkušenosti. Je z ní cítit spousta životů. Kladná i negativní energie. Otočit. 
Převrátit. 
Roztrhnout. Dotknout se již osahaného, poznaného vědění. Pocítit to, co pocítila hromada jiných před námi. 
Co cítili oni? 
Každá stránka má jiné pravidlo. Jinou vzpomínku. Jinou vrásku. 
Otevřít. 
Procítit. 
Poznat. 
Zavřít. Oči pochopí. Stará dávka vstřebána. Tělo pociťuje satisfakci. Mozek ví, zná co bude dál. Nikdy se toho nedá nabažit.


Co pociťuješ ty při nových a starých knížkách? Jsou pro tebe taky jako droga?

7 komentářů:

  1. Jo, jsou pro mě jako droga. Miluju jejich vůni, až si připadám úplně šílená. Radši mám nove knížky, ale staré jsou taky úžasné. :)

    OdpovědětVymazat
  2. pro mě jsou všechny knížky droga! Nezáleží na stáří:) I když ty staré mají větší kouzlo, to se musí nechat. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý článek :)

    Já se také řadím mezi knižní čuchaly, vážně je to někdy jako droga :) Ani nevím, která z vůní se mi líbí víc - stará nebo nová? Nebo obě stejně?

    OdpovědětVymazat
  4. Super článek :) Momentálně mi nejvíc voní knížky od Fragmentu :D A obecně ty nové. Ty staré mi spíš smrdí, protože si je většinou půjčuju z knihovny a tam smrdí většinou spíš zatuchlinou.

    OdpovědětVymazat
  5. Skvěle napsané :) Miluju nové knížky, bohužel více si kupuj a anglické z bookdepository a ty nějak nevoní, ale když jdu do knihkupectví, tak si připadám, jak úchyl když k nim čichám a představuju si, co asi hrdinové na té stránce zrovna zažívají :)

    OdpovědětVymazat
  6. Pekne umelecky napísané :D
    Je úplne jedno, či je to nová, stará kniha alebo je v čítačke... každá má pre mňa iný význam a pocit. Napr. Harry Potter sériu mám mierne dotlčenú a zožltnuté strany samozrejme :D Ale nikdy by som ich nevymenila a rada si ich znova beriem do ruky :) Pri novej knihe vždy očuchám krásne stránky :P To je taký dobrý pocit, že aha nová kniha :D Ale ak ma vnútro nepresvedčí, tak môže byť obal hociako dobre voňajúci alebo dizajnovo vychytený :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každičký komentář!