28. dubna 2013

RECENZE: Prokleté město

|Třicet pět, sto!|

Prokleté městoautor: Lisa McMann
vydalo: Fragment
v roce: 2013
celkem: 216 stran
originál: Cryer's Cross


anotace: Městečko Cryer's Cross je nenápadné místo, kde se nic zvláštního neděje... Až do chvíle, kdy beze stopy zmizí jedna ze studentek místní školy. Kendall Fletcherová ji ani moc neznala. Po dalším zmizení ale začne slyšet hlasy zmizelých studentů. Jde z toho strach. V Cryer's Cross je ukryto dávné tajemství a nad všemi obyvateli se vznáší děsivé prokletí. Podaří se Kendall odhalit pravdu a nezešílet při tom?




TRAILER


Wake (Dream Catcher, #1)Nikdy nepodceňuj žádného autora!

  O Lise McMann a její slavné Lovkyni snů jsem slyšela hodně, ale její knihu jsem zatím nečetla (až doteď). Nikdy bych ale netipovala, že bude tak dobrá spisovatelka, jak se nakonec ukázalo v Prokletém městě.

  Pouhých 216 stránek mě absolutně dostalo. Pocítila jsem tolik různých pocitů a nálad, že by se Vám to na jednu ruku nevešlo. Nejvýraznější z nich byly strach a láska. Srdce mi bušilo rychleji, než normálně, při každém z nich.

°°°
My: "Dotkni se mě. Vysvoboď mou duši."

  Na začátku knihy jsme nenásilně vkročili do světa Kendall Fletcherové, která bydlí v malé vesničce Cryer's Cross, kde všichni ví o každém všechno.

Large  Je to celkem normální vesnice, až na to, že v nedávném čase tam zmizela jedna mladá dívka a nikdo ji nenašel. 

  Normálně by Vám to přišlo jako vražda, ale protože je kniha rozdělaná na příběh a mezi ním jsou takové kratší odstavce nazvané "MY", což jsou vlastně jakési hlasy, uvědomíte si, že jsou v tom zamotané nadpřirozené síly.

  Celou dobu mi vrtalo hlavou, co to ty hlasy říkají, a co jsou vůbec zač. Postupem času jsem se to dozvěděla a bylo to poněkud děsivé a drsné, to mi věřte. 

°°°
Někdy je méně více

20080331223703_large
  Knížka je psaná ze třetí osoby, což mi normálně nevadí, ale v Prokletém městě mi to nesedlo. Chvíli trvalo, než jsem si na to zvykla, ale v polovině knížky to už bylo v pořádku.

  Autorka píše velice poutavě a nutí Vás číst dál. Bylo by možná dobré, kdyby napsala delší knížku, než 216 stránek. Mohla by více rozvinout myšlenku. Takhle dopadla knížka jakoby zkráceně, ale stejně velmi dobře.  

°°°
Jedinečnost nemusí být zároveň dokonalost a krása

11387029847a6a2333l_large  Kendall trpí obsedantně kompulzivní poruchou, která ji nutí dělat různé rituály a taky ji ta porucha bouří myšlenky v hlavě. Dokáže se rychle rozrušit. Velmi ráda sportuje a je nadaná tanečnice. Ve fotbale je vážně dobrá.

  Má nejlepšího kamaráda Nika. Je to takový milý kluk, který si myslí, že s Kendall chodí. On s ní vlastně i chodí, ale ona si to nedokáže přiznat. Nicméně je to vážně pozorný a dokonalý kluk. 

  Do města se nově přestěhuje chlapec (18 a chlapec, aha :D) jménem Jacián. Nebudu Vám říkat spoilery, ale bude to s ním ještě zajímavé a já ho úplně zbožňuji. 

  Řeknu Vám jen tohle- při čtení, když tam byl on, jsem se cítila, jako bych měla na konečcích prstů jemné vločky, které se pomalu rozpouštějí.

°°°
Cryer's CrossPodtrženo a sečteno

  Z knížky Prokleté město Vás bude mrazit všude možně. Také pocítíte příjemné teplo a nejspíše si zapamatujete upocená trička, fotbal a brambory. Možná ještě červy v kůži, ale to nezjistíte, dokud si knížku nepřečtete.

  Já Vám ji můžu jedině doporučit a myslím, že určitě nebudete zklamaní. Jen mi trochu vadilo, že byla knížka tak krátká. Dávám jí 5 hvězdiček z 5-ti a doufám, že snad někdy v budoucnu bude další díl! :)


|Za poskytnutí RC výtisku děkuji nakladatelství Fragment. Knížku si můžete koupit ve výše uvedeném odkaze.|

13 komentářů:

  1. Ach, teraz si ma brutálne navnadila, toto by som fakt rada 8)

    OdpovědětVymazat
  2. WOW!
    knihu mám doma a po Tvé recenzi mohu s klidem říct, že se ji opravdu nemůžu dočkat :))

    OdpovědětVymazat
  3. Teda, skvělá recenze!! :)
    Úplně strašně moc jsi mě na knihu navnadila! Musím si ji co nejdřív přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  4. Výborná recenze! Na knihu se moc těším! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky!! :) Těším se na tvoji recenzi, až si knížku přečteš! ;)

      Vymazat
  5. Na tuhle se taky těším. Mě zase vyhovuje, že jsou její knihy tak krátké, dá se krásně číst mezi řádky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen mi knížka utekla, jako voda, když byla tak krátká. Nic víc. :D Máš se na co těšit. :)

      Vymazat
  6. O knížce už jsem slyšela hodně a samé kladné recenze! :) V budoucnu si ji snad přečtu :)..
    Ty tvoje recenze jsou fakt úžasné! Jak dokážeš tu knížku přiblížit a pak už to jde samo :).. Taky tě obdivuju, že umíš knížky zkritizovat :D.. Mně to jaksi ještě moc nejde :D..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně ti ji doporučuji! :)

      Moc díky! :D Musím se přiznat, že mi jde spíše kritizovat a kladné recenze se mi píšou hůře. :/ Za chvíli si už ve psaní článků najdeš cvik a půjde ti to lehce. ;) :D

      Vymazat
  7. Na knížku se chystám :D Zjistila jsem, že ji mají u nás v knihovně, tak se pro ni musím vypravit co nejdříve. Tvoje recenze jsou zkrátka perfektní! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každičký komentář!