23. dubna 2013

RECENZE: Hostitel

|Je to divný svět. Ten nejdivnější.|

autor: Stephenie Meyerová
vydalo: Tatran
v roce: 2009
celkem: 556 stran
originál: The Host



anotace: Melanie Stryderová se odmítá vzdát. Náš svět napadl neviditelný nepřítel. Lidé se pro tyto mimozemšťany mění na pouhé hostitelské tělo; jejich mozek ovládne vetřelec, ale tělo zůstává netknuté a zdánlivě beze změny pokračuje v předchozím životě. Obětí mimozemšťanů se rychle stane drtivá většina lidstva. Když vetřelci dopadnou i Melanii, jednu z hrstky přežívajících „divokých“ lidí, dívka vůbec nepochybuje, že nastal její konec. „Poutnice“ – její vetřelecká „duše“ – která teď ovládla Melaniino tělo, dostala předem varování před problémy existence v člověku: změť pronikavých emocí, příliš mnoho smyslů, vypjatě živé vzpomínky. S jednou potíží však Poutnice nepočítá: předchozí obyvatelka těla se odmítá vzdát vlády nad svou myslí, i když tělo jí už nepatří.


Oficiální trailer ke knížce není, ale dám vám sem písničku, která se mi ke knížce neskutečně hodí. A byla ve film Hostitele. :)



  Nikdy jsem nečekala, že si knížku přečtu tak brzy. Víte, ona něco stojí, a když se to vezme kolem a kolem, tak Meyerová nepatří mezi mé až tak oblíbené autorky, že bych si musela přečíst její příběhy hned jak vyjdou (to se teď samozřejmě změnilo). 

  Knihu jsem si koupila poté, co jsem zhlédla film a řeknu vám, že filmové zpracování se mi vážně líbilo a pořád líbí, ale naproti knížce je to něco jiného. Respektive knížka je lepší, hlubší a... silnější. 

  Pokud budete čekat, že to bude zase další upířina bez upírů, ve kterých se autorka tolik vyžívá, tak se pletete. Hostitel je naprosto jiný, jedinečný, mohla bych říct, že zahaluje sérii Stmívání a ukazuje světu, že autorka umí psát i věci, které mají smysl a jsou k zamyšlení.


°°°
Budoucnost může přinést dobro i zlo. Co je vlastně správné?

  Nacházíme se v budoucnosti, kdy Zemi vládnou mimozemšťané s názvem Duše, jak si říkají. Obsadí tělo člověka a začnou žít jeho život. Lidí je už jen malá hrstka, která se schovává a tiše protestuje. 

 Duše nejsou zlé. Neničí planetu, snaží se žít v míru, vylepšují technologie, a dělají, že jsou lidé. Nemyslí si, že pokud vezmou člověku tělo a on zanikne, že ho vlastně zabijí. Jejich podstata života je zajímavá. Pro mě to bylo vážně skvělé číst. Cítila jsem z nich takovou čistotu, něžnost, ale také chladnou kovovou zeď, do které narazíte. Nikdy jsem nevěděla, jestli jsou vážně tak hodné, nebo to jenom hrají, ale počas příběhu, jestli budete dobře naslouchat, jim porozumíte.


duše 
  Lidé jsou úplně jiní. Autorka zdůrazňuje to, jak se obě tyto strany -duše a člověk- nemají v lásce. Navzájem se bojí jeden druhého. Oba "druhy" se zabíjejí a viní. Duše by řekla, že člověk je krutý a zlý. Může být i chamtivý. Člověk by zas řekl, že duše je zloděj života, parazit, který se snaží všechny zabít. Zabít jeho. 

  Stephenie Meyerová si pohrává s těmito dvěma světy a srovnává je. Co je vlastně lepší? Podotýká, že život duše je čistý a klidný, nýbrž člověk musí nejdřív cítit bolest, aby cítil radost. Bolí ho, když ho někdo zradí. Cítí lásku a žárlivost. Je také lhář. 
°°°
Musíte stát na obou nohách, aby jste vydrželi žít.

  Hlavní postava Melanie je úplně jiná, než já. Vy samozřejmě nevíte, jaká jsem. Mel je silná, rychlá a pro svoji rodinu udělá cokoli. Je fyzicky i psychicky velmi houževnatá a já ji vážně moc obdivuji. 

  Mel je sice hlavní postava, ale hned na začátku zjistíte, že to tak úplně není. Ona je jen hostitel, který bzučí Poutnici (duši) vzadu v hlavě. Poutnice, pozděj, je jiná, než ostatní duše. Nikdy k nim nezapadla. Vyzkoušela hodně životů na jiných planetách. Ale tady se jí líbí nejvíc. Je křehká a rozumná. Je i silná. 

  Propojení mezi ní a Melanie je jedinečně popsané. Jsou jako jeden celek, který je rozdělený na dvě části, ale splývá do sebe. Rozdvojená osobnost. Autorka si s tím znovu pohrála a vzniklo něco, co jste ještě nikdy nečetli.
°°°
   V Hostiteli je důležitá láska. Jak už přátelská, nebo jiná.


   Máme tady opravdu jedinečný milostný trojúhelník, který vlastně ani milostný trojúhelník není. 

   Hlavními klučičími postavami jsou tady Jared a Ian. Jared miluje Melanie. Je do ní velký blázen. A Ian? No řekněme, že postupem času to s ním bude zajímavé.

  Zaujalo mě, jak autorka rozdělila duši a tělo. Nemyslím duši, jako mimozemšťana, ale duši, kterou máme my všichni. Bez duše je naše tělo nic. Opravdová láska neznamená milovat tělo, i to je sice důležité, ale důležitější je duše, podstata člověka. Jeho vlastnosti a on sám. 

  Upřímně řečeno, mám docela velkou hrůzu z toho, že by do mě vstoupil nějaký mimozemšťan, připojil se mi k mozku a začal ovládat celou mě. Dokázala bych bojovat?


°°°
Nezapomeneš. Snad.

  Tato kniha ve vás zanechá hodně myšlenek, ve kterých se budete prohrabovat ještě dlouho poté, co Hostitele dočtete. Budete si pamatovat lásku, kterou Melanie chovala ke svému bratrovi. Lidskou podezíravost a lidské sklony k tomu představovat si vždy ten nejhorší závěr, který Poutnici/Melanie málem připravil o život. Nezapomenete na Ianovi doteky a na teplo, které proudilo z pouště. 

  V mysli vám také zůstane horlivý charakter Hledačky. Zapamatujete si Jareda, toho muže, který se choval chladnokrevně a pak si to u mě zvoral tím svým osaháváním a líbáním. 



  Víte, ať se snažím sebevíc, nikdy nemůžu pořádně vyjádřit podstatu svých pocitů z Hostitele. Plácám tady nesmysli. Chtěla bych vám toho tolik sdělit, ale něco mi v tom brání. Tato recenze se mi psala velmi špatně. Nevím, čím to bylo. Možná tím, jak jsem do ní zadumaná a pořád se do ní proplétám.

  Jednoduše si knihu budete muset přečíst, aby jste pochopili ten pocit, který zrovna já cítím. Třeba to u vás bude stejné. Možná jste podobná duše, jako já.

  K Hostiteli jsem se vyjadřovala již v několika článcích tady na blogu. Musím ještě jednou zopakovat, že láska a přátelství mě tak strašně... chytlo a dojalo, že jsem z toho brečela. Emoce ze mě kypěly, když jsem knihu četla a byla jsem smutná, když skončila.

  Tahle recenze stojí za houby, plácám tady pořád to samé. Knížce dávám 5 hvězdiček z 5-ti a doufám, že si Hostitele určitě přečtete a půjdete do kina, i když film se knížce nevyrovná! :)


 

16 komentářů:

  1. Mně se kniha taky moc líbila, už jsem ji četla po třech letech po druhé, ale stejně to byl zážitek :)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásna recenzia 8) Určite si film chcem pozrieť a potom sa vrhnem niekedy na knihu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, ale zas tak krásná není. :D Rozhodně se na film podívej- u mě rozhodl, jestli si knihu koupit, nebo ne. :)

      Vymazat
  3. Skvělá recenze :) S těmi pocity máš naprostou pravdu. Ono nejde napsat, jaká knížka ve skutečnosti je. To se zkrátka musí zažít na vlastní kůži! Film jsem taky nedávno viděla. Sice některé části vynechali ( což naprosto chápu - jak by dokázali do flmu vtěstnat 550 stránek? :)) ,ale byla jsem spokojená :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, některé části vynechali a taky třeba Hledačka vypadala úplně jinak, ale přesto se mi film líbil. :D :)

      Vymazat
  4. Zajímavá recenze. Už se těším až v pátek půjdu do kina a až si přečtu knížku :D Jinak každej dělá chyby ale tohle mi přijde váážně moc :

    Musíte STÁD na obou nohách, aby jste vydrželi žít.
    :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Zajímavá recenze" :D všechny recenze, které píšu jsou "zajímavé", takže přesný opak toho slova... promiň za ty chyby- já a pravopis nejsme moc dobří kámoši, takže si teď připadám jako úplný... no nic :D Dík za upozornění. :)

      Vymazat
  5. Knihu jsem četla asi loni, předloni. Tenkrát kolem toho byl velký humbuk, a já na ni narazila v knihovně tak jsem si řekla "proč ne". A stálo to za to - úžasný čtenářský zážitek. Knížku jsem četla v době, kdy jsem dojížděla několikrát týdně na trénink hodinu vlakem a hodinu vlakem zpátky - nebylo mi líto táhnout těch skoro 600 stránek a kilo navíc! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem na knížku narazila díky filmu. Pak si přečetla pár recenzí, a nakonec se podívala na film. Přesně jako ty, i já jsem si řekla "proč ne" a Hostitele si koupila. Vůbec toho nelituji. :D :)

      Vymazat
  6. Hostitele naprosto zbožňuju! Je to skvělá knížka a moc bych chtěla vidět i film! Hodně jsem si oblíbila Iana a jsem zvědavá jak ho v tom filmu dokázali ztvárnit, pevně doufám, že mi ho chudáčka nezkazili :D
    Už je to ale docela dlouho, co jsem tu knížku četla, takže bych se na ni chtěla znovu vrhnout a po té tvé nadšené recenzi se musím pevně držet, abych neběžela ke své knihovně :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ian!! :D Zbožňuji ho! Ve filmu vypadal docela dobře, ale no... představovala bych si ho trochu jinak. :D Každopádně je úžasný! :3

      Vymazat
  7. Hostitel je určitě úžasný :3.. Musím si ho přečíst, ale mám před ním ještě v plánu pár knížek, takže musí počkat :D..
    Krásná recenze (nečekaně :D).. Těším se na něj ještě víc :)..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji!! :) Jsem zvědavá, co na něj budeš říkat ty. Doufám, že se ti bude líbit! :)

      Vymazat
  8. Kniha bola super,ale film sa mi moc nepáčil(to asi preto že som najprv čítala knihu). No ale aj film bol pekny.....

    OdpovědětVymazat
  9. Souhlas velký souhlas film mě dostal na kolena a kniha ta mi úplně oddělala je to úžasné všem doporučuji. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každičký komentář!