4. dubna 2013

RECENZE: Erebos



autor: Ursula Poznanski
vydalo: Fragment
v roce: 2011
celkem: 320 stran
originál: Erebos


anotace: Na jedné londýnské škole si mezi sebou žáci začnou předávat podivné balíčky, jeden se nakonec dostane i ke zvědavému Nickovi. V balíčku je DVD s počítačovou hrou. Hrou napínavou, a hlavně velmi inteligentní. Proč o ní ale nikdo nesmí mluvit a hráči musí dodržovat přísná pravidla? Pokud neposlouchají nebo se znelíbí poslovi se žlutýma očima, čeká je trest. Na druhou stranu jim hra dokáže splnit i ta nejtajnější přání. Jak je ale možné, že hra o každém všechno ví a neuděluje hráčům úkoly jen ve hře, ale i v realitě? Co hra vlastně chce? A jak ji může Nick zastavit?


mé očekávání před čtením: Víte, já si vůbec nečetla anotaci. Jednoduše mi ta kniha připadala sympatická jen z přední stránky- "Hra, která zabíjí". Proč bych si to nechtěla přečíst, že? Čekala jsem, že to bude jedna z těch jedinečných knih, z kterých budu nadšená. Chtěla jsem ji mít moc doma... a nakonec se na mě obrátila štěstěna jménem Lenka, která pořádala soutěž na svém blogu. 

po dočtení: Zajímavé! Super! Nee, to není možný! Mé představy se docela dost vyplnily, když už jsem četla první stránky knížky. Na jednu stranu kniha splnila všechny mé přání, ale na tu druhou jsem zase čekala, že bude mít větší hloubku.

Newsartimage_186260_560_9999_scl_largeMy se totiž ocitáme ve světě počítačové hry Erebos, která není jako ostatní. Je skutečnější a lepší. Vážně mě bavilo číst všechny pasáže, kdy hlavní hrdina hrál hru. Já jsem tak trochu blázínek do těchto strategických a bojovných her, takže jsem byla více než očarována tímto světem. Bylo to snad lepší, než kdybych hru hrála doopravdy... ale ne, nebylo. (:P) Každopádně si s ním autorka docela pohrála a mě začínalo čím dál víc zajímat, jaká tajemství Erebos skrývá. Docela mě mrzelo, že se ve hře neobjevily jiné mise, jako bojování proti něčemu, př. něco, co by mě v životě nenapadlo. (:D) Tím se ale dostávám k tomu, že úkoly, které dostával hráč ve hře, nebyly jen v ní, nýbrž i ve skutečném světě. Toto zjištění mě docela potěšilo, navíc bylo hned jasný, že ta hra bude mít něco za lubem. 


Tumblr_mkd8vtaj871s87553o1_500_large
Když začnete hrát Erebose, nemůžete přestat. Hra vás úplně vtáhne do sebe a vy o ničem jiném nepřemýšlíte. Nechce se vám dělat nic jiného, než se dostat do další úrovně. Je tak opravdová, že si začnete říkat, že by bylo lepší, kdyby Erebos byl reálný svět. Velmi těžko z něho vyklouznete ven. 

Děj byl jednoznačně skvělý a zábavný, ale co to bylo za konec? Já vím, já vím... teď si asi budete říkat, že jsem divná, ale vážně mi přišlo, že by autorka mohla pokládat Erebos za něco, co není tělesné, něco nereálného a zlého. Nakonec z toho vyšla dobře propracovaná... ehm detektivka? Nechci prozrazovat. :D Každopádně styl autorčina psaní se mi více než líbil a určitě bych si od ní chtěla přečíst ještě další knížku.

Postavy byly velmi reálné. Hlavní hrdina Nick byl takový typický kluk s dlouhými vlasy, který sice neuměl moc chemii, ale okouzlil nejednu holku ve škole. Jeho myšlenkové pochody jsem docela chápala, ale občas jsem byla o krok před ním. Nick, kluk, který je zamilovaný do dívky, která si ho nevšímá. Vážně se mi líbila tato část knížky, když se spolu pomalu seznamují. Nebylo to vůbec hrané, Emily (ta dívka) byla velice skutečná a dokonce jsem ji i dokázala přiřadit k lidem kolem sebe. Máme tady ještě Jamieho, který byl taky velmi super. Byl to takový typ kluka, jenž se bojí o svého kamaráda a rád se v něčem vrtá, pokud si myslí, že je něco špatně. Oblíbila jsem si ho.


obálka: Obálka je jednoznačně a úplně úžasně zpracovaná! Jedinečná a trochu strach nahánějící. Je drsná a nelítostná. Vážně jsem z ní nadšená. 


závěr: Erebose vám můžu jedině doporučit. Možná bude záležet na tom, kdy knížku čtete, ale určitě vás zaujme námět. Vtáhne vás do sebe a budete chtít vědět, co se v něm skrývá. Na této knížce něco je, ale nedokážu to jednoduše slovy popsat... možná na to přijdete vy. :) Erebosovi dávám čtyři krásné hvězdičky, přičemž si myslím, že by měl i navíc, ale hold jsem čekala ten konec trošičku jiný. 






|obrázky|obálka|

9 komentářů:

  1. Erebos je fajn knížka, moc se mi líbila :))

    OdpovědětVymazat
  2. Napsala jsi vážně dobrou recenzi :) Já osobně mám nejradši knihy s podtextem....aby člověka nutilo přemýšlet, co tím autor myslel..atd. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Taky mám ráda knihy s podtextem... jsou nepředvídatelný, a člověk se musí trochu zamyslet. :)

      Vymazat
  3. Toto je úplne kniha pre mňa. Obálka je úžasná! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Zase další recenze, díky které si chci tuto knížku přečíst :D Musím ji sehnat co nejdříve! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Kniha sa mi veeeľmi páčila 8) Bola taká osobitá a iná. Nečítam takéto veci, ale napriek tomu som si pripadala ako Penny na obrázku 8D Proste super 8) Koniec mi nijak nevadil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím. :D Mně také konec nevadil, jen jsem čekala něco jiného. :D

      Vymazat
  6. Po téhle knize už taky pokukuju tak dva roky:D

    OdpovědětVymazat
  7. "trošku" jsem už o ní slyšela, ale tak nějak si ještě nenašla cestu do mého to-readu listu (furt tak nějak čekám, že si mě najde sama a třeba na mě vykoukne v knihovně, nebo mi spadne na hlavu ve městě, nebo tak něco :D), ale... asi bych ji tam měla VÁŽNĚ zařadit.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každičký komentář!