20. dubna 2013

RECENZE: Anna krví oděná

|Proč mě nezabiješ?|



autorka: Kendare Blake
vydalo: Baronet
v roce: 2013
celkem: 272 stran
série: Anna 
díl: první
originál: Anna Dressed in Blood




anotace: Cas cestuje po zemi se svou čarodějnickou matkou a kocourem, který větří duchy. Společně se vydávají po stopách legend a místního folklóru a snaží se držet krok s mrtvými zabijáky. Když přijedou do nového města, aby našli ducha, jemuž místní říkají Anna krví oděná, nečeká Cas nic než obvyklou rutinu: nastěhovat se, vypátrat a zabít. Místo toho ale najde běsnící prokletou dívku, přízrak, s jakým se dosud nesetkal.





  Na Annu krví oděnou jsem se těšila tak moc, jako když dostanete k narozeninám štěně. Většina recenzí, které jsem na tuto knihu četla, byly kladné s plným počtem bodů pro knihu. Takže je pochopitelné, že jsem byla na knihu nažhavená. 

  Mělo to být super, mělo mi to vzít dech a praštit se mnou o zeď. A já se místo dechberoucího strachu dočkala Anny krví oděné, která vlastně není ani zlá, jen má pár mrtvolek ve sklepě.

°°°
  Hned na prvních stránkách se objevuje duch, kterého má hlavní hrdina Cas zabít. Byl to stopař, který umřel, když ho někdo vezl autem, kde ho zabili, a od té doby pořád stopoval a zabíjel lidi. 

  To byl fakt hezký začatek. Měla jsem z něho celkem husí kůži, což mě vážně překvapilo, protože to byl jen začátek knihy a já už byla mírně vystrašená tou představou.

  Stopař byla jedna "hlavní část", jak já tomu říkám, příběhu. Mezi těmito částmi jsou vždy nějaké přesuny, nebo kecy okolo. Někdy to mám ráda, a někdy zase ne. U spisovatelky Blakové mi "mezičásti" knihy připadali velmi dlouhé a jen jsem netrpělivě čekala, až se něco bude dít. Její styl psaní mi přišel kostrbatý (ne, že by to u mě bylo lepší). Z čehož vyplývá, že jsem se občas zasekla, protože mi předchozí věta neladila s následující.

  Horor by měl být strašidelný, co možná nejdelší dobu, klidně od začátku, ale konec musí být ta nejlepší část. Alespoň podle mě. Tady jsem se ale nedočkala úplně toho, čeho jsem se dočkat chtěla. 

  Jediné, co mě se souvislostí s Annou vyděsilo, byla jedna záležitost se sklepem, kde Case trochu vylekaly mrtvoly, co Anna zabila. Bylo to tak nechutné a strašidelné, že jsem ty stránky přeběhla s pocitem, že tak se z toho sklepa dostanu nejrychleji ven.

  Ale jako mínus mi přišlo, že oběti byli až tak brutálně zabity, že mi to přišlo až komicky zpracované. Já vím, je to tak brutální, že si nechci přiznat, že to je hrůzostrašný, ale já mám jednoduše jen pocit, že se pozvracím. Nebyl to účel, že ne?

  Závěrečná část knihy byla opravdu dobrá a jí dávám palce nahoru. Uměli byste se zamilovat do někoho, kdo je mrtví? Já vím, že je Anna duch, ale přesto si představuji trochu jako zombíka. No, není to vtipné? Nejdřív jsem se na tu milostnou část knihy těšila, ale pak mi to přišlo, a zase se budu opakovat, nechutné. 

  Ještě bych chtěla napsat, že na začátku čtení si myslíte, že se celou knížku bude řešit jen Anna a problémy s ní. Což bych možná trochu uvítala, ale to nechme na jindy. Ano, je to tak, Anna je jen jeden problém, poté čeká na Case mnohem hnusnější věc, se kterou nemůže navázat oční kontakt. Neptejte se proč.
°°°

  Hlavní hrdina Cas se ze začátku jeví, jako docela obyčejný knižní kluk. Beze strachu... s nožem v ruce... Ale časem mi začal připadal vážně divný. Já nevím, jak vám, ale já bych byla totálně zděšená, kdybych viděla tolik, kolik on. Samozřejmě on byl skoro úplně v pohodě a především ho poháněla pomsta za otce, ale on vyhledával duchy. Vyhledával smrt. Neměl rád živé lidi, radši byl s těmi mrtvými. Jakože vážně? A pak si napochoduje do školy a hned se na něho navěsí nejhezčí holka ze školy. No, to jsem trochu nepochopila, proč mají v Americe ti hlavní hrdinové, nebo hrdinky, vždy takové štěstí a hned si jich každý všimne. 
  
  Ale jinak mi Cas nevadil. Jeho hlášky byly fajn a většina jeho přátel se naštěstí skládala z živých bytostí.


 

  Anna krví oděná je jedna z těch knih, které bych klidně doporučila i klukům. Hlavním hrdinou je 17-ti letý vážně podivný kluk, který má ale občas dobré hlášky, takže by se do něj určitě jednoduše vžili (to nebyla narážka :D). Duchařské knihy (vážně jsem málem napsal duchovní?!) jsou super, ale Anna mi jednoduše nesedla. Druhý díl si moc neumím představit, tak mě třeba překvapí. 

  Obálka je úplně suprová, takže jí dávám palec nahoru! Knížce dávám tři hvězdičky z pěti, díky jedinečnosti a některým fakt povedeným scénkám.




|obrázky|

7 komentářů:

  1. Já teď Annu čtu (jak víš :D) a zatím mě to celkem baví .. no uvidím :D.. Jinak moc děkuju za pěkné komentáře na blogu :).. S těma recenzákama jsi mi určitě pomohla :).. Zase je to pro mě jednodušší, ale určitě ještě počkám jelikož ty recenze fakt moc nedávám :D.. Zatím mám jednu no, ale nevím pořádně jak na to :D..
    P.S.: Další super recenze :)..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba se ti kniha bude líbit o hodně víc, než mě! :D -možná to bude tím, že jsem ji četla za krásných slunečních dnů, a to se prostě k hororu nehodí- . Ráda jsem pomohla. Určitě napiš více recenzí- určitě si je přečtu! :)

      Vymazat
  2. Mňa už tá mánia nasmerovaná k tejto knihe už prešla ale fakt, obálka je skvelá. Asi sa k tomu nikdy nedostanem, no vďaka obálke si ju zapamätám. (teraz sústreďujem pozornosť na Nočný cirkus a Bedárov...tak aspoň jedno z toho chcem čítať)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bídníky jsem ještě nečetla, ale viděla jsem film. Byl úžasný, takže bych si i knihu chtěla někdy v budoucnu pořídit. Ano, Anna je hodně rozšířená a recenze jsou na každém kroku. Říkala jsem si, jestli bude moji recenzi vůbec někdo číst. :D

      Vymazat
  3. Annu bych si fakt chtěla přečíst, docela se na ni těším. Taky jsem toho četla spoustu pozitivního, ale tohle je snad nejchladnější recenze, kterou jsem četla. No... uvidíme, uvidíme. Musím si ji v té knihovně už zamluvit :D

    OdpovědětVymazat
  4. Tvoje recenze je taková trošku zmatená, že vlastně ani nevím, jestli by se mi kniha líbila nebo ne :D

    OdpovědětVymazat
  5. Moc pěkně napsáno.Annu bych si taky chtěla přečíst.No podle toho,kdy se kní dostanu. :) Doufám,že brzy. :)) Jinak moc pěknej blog. :))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každičký komentář!