2. února 2013

RECENZE: Delirium

Miluji tě, ale nemůžu ti věnovat polibek

anotace: Dříve si lidé mysleli, že je láska dobrá věc. To bylo předtím, než na ni vědci objevili lék. Lidé nechápali, že když vám jednou láska oblaží mysl a rozproudí krev, není úniku. Teď je všechno jinak, vědci ji dovedou vymýtit a vláda požaduje, aby se všichni občané v den svých osmnáctých narozenin podrobili speciálnímu lékařskému zákroku, díky němuž by měli být vůči lásce imunní. Lena Halowayová se na ten den vždy těšila. Život bez lásky přece znamená život bez bolesti, bezpečný a předvídatelný. A šťastný. Schází devadesát pět dní, jenže Leně se stane něco nemyslitelného: Zamiluje se.


°°°°°°
autor: Lauren Oliver
vydalo: COOBOO
v roce: 2012
celkem: 352 stran
série: Delirium
díl: první

°°°°°°

menší shrnutí děje: Lena žije v budoucnosti, kdy je láska považována za nemoc. Od osmnácti let se lečí a po léčbě nemáte prakticky žádně city jen povinnosti a potřeby se najíst. Do procedury ji zbývá několik málo týdnů. Její kamarádka se ale začíná chovat divně a nějak moc myslí na lidi z divočiny, kteří nejsou vyléčení. Ale je tady ještě něco... co když se Lena zamiluje?

Tumblr_mhed8ex4q41rf2so6o1_500_largemoje pocity, dojmy: Na Delirium jsem se velice těšila. Ani jsem nevěděla, co je kniha zač, jednoduše jsem si ji koupila díky obálce (měla bych se to odnaučit.) A vůbec jsem nebyla zklamaná. 
Děj plynul rychle bez nějakých zádrhelů. Bylo to spíše takové oddychové čtení, ve kterém jsem se dovídali o světě v budoucnosti a o léčbě, kterou měla hlavní hrdinka Lena podstoupit. Nějaká ta akce začala, kdy se z naší Leny začínala stávat menší rebelka a porušovala pravidla. Konec knihy skončil tradičně otevřeně v největší akci.
Vrátíme se ale zpátky na začátek. Velice se mi líbí jak autorka pojala svůj nápad a jak ho zpracovala. Láska. Nemoc, která vás zabije. A věřte mi v knize je láska považována za něco, co vás úplně zničí. Lidi, kteří jsou "vyléčení" se starají o svoji práci, o dům a o to, aby se jejich děti nechali vyléčit. Nemají žádné sny a nikdy nemají nutkání někoho obejmout. Tedy pokud se v proceduře nestala nějaká chyba. Do osmnácti let se tedy můžete zamilovat. porušovat pravidla. Cítit motýly v břiše. 
Delirium_largeA o tom se celá kniha točí. O Leně, která začne dělat prohřešky a pocítí náznaky lásky a jak je v knize napsáno "amor deliria". Má v sobě rozporuplné pocity a ze začátku knihy je trochu odtažitá a strašpytel. Postupem času ale dostane odvahu a do jejího života se připlete kluk, který změní všechno úplně od základů. Taky je tady její matka. Byla několikrát léčená ale nikdy nepřestala pociťovat lásku. Jednoho dne se prý zabila. Jenže Lena začne odhalovat různá tajemství a nebude se jí to moc líbit.

na závěr: Knihu vám určitě doporučuji. Delirium vás polaská ale zároveň můžete být šokováni drsnými prvky. Řekla bych, že pokud se do něj začtete, tak vás nepustí. Knize dávám čtyři hvězdičky. Na plný počet mi to nedalo ale třeba mě druhý díl Pandemonium překvapí a dostane pět hvězdiček. 

hvězdičky:

7 komentářů:

  1. Zaujala ma už minule takže len čakám kedy si dokúpim diely iných kníh nech mám série a až potom si doprajem túto.
    Je to pre mňa veľmi sympatická kniha. Naozaj. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Bojím sa ísť do tejto knihy, nápad je celkom fajn, ale ak bude divne spracovaný, tak budem sklamaná. Preto som to stále nečítala :)Pekná recenzia :)

    OdpovědětVymazat
  3. Delirium jsem zatím nečetla, ale chystám se na něj. Stejně jako tebe mě zaujala obálka, ale hlavně téma se mi zdá zajímavé a jsem zvědavá, jak je celá knížka napsaná. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ja som Delírium ešte nečítala a hoci je nápad zaujímavý a aj by som si ju rada prečítala, ešte som sa k tomu akosi nedostala a nie je to kniha, bez ktorej prečítania by som nevedela žiť, no možno sa do nej raz pustím :D

    OdpovědětVymazat
  5. Rozhodně Delirium si chci co nejdříve přečíst :))

    OdpovědětVymazat
  6. Delírium jsem ještě nečetla, ale už po něm pokukuji docela dlouhou dobu. Právě ten námět s láskou mě neskutečně zaujal a nemůžu se dočkat až se přesvědčím o tom jak je tahle knížka dobrá :)

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadá to dobře, ale Chvíle před koncem od Lauren Oliver se mi tolik nelíbila, přišlo mi to zvláštně napsané, ale třeba tohle bude lepší. I tak si to ale nechci kupovat, počkám, až to bude v knihovně :D. Ale tvoje recenze vypadá dobře :).

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každičký komentář!