27. února 2013

Géčko č.1

Géčko je časopis, který máme u nás ve škole. Jelikož tam přispívám každý měsíc nějakým knižním článkem, tak mě napadlo, že bych vám ho mohla zvěřejnit i zde na blogu. Tento první je na měsíc březen a pro ty, co se v knižním světě vyznají, nebude moc záživný ale přesto můžete najít nějaké typy na čtení. ZDE se můžete podívat na naše školní stránky, kde jsou i minulé díly časopisu.

Jaká je budoucnost lidstva?

485773_3898367387047_1539718472_n_largeNebudu vám tady psát o nějakých předpovědích, nebo o tom, jestli za několik let bude konec světa. Ostatně, od toho je tady někdo jiný. Já se však, jako už tradičně, budu věnovat knihám. Četli jste někdy příběh psaný o budoucnosti, respektive dystopii? Já bych řekla, že nejspíš ano. Je jich mraky a vyskakují na vás v každém knihkupectví. Všechny mají jednu věc společnou, a to buď nějakou katastrofu, nebo něco drsného a nebezpečného. Pokud se tedy ovšem neproměníme všichni v usměvavé víly a nezačneme plavat v  růžové vatě. To není moc děsivé, i když z jedné strany trochu ano… Každopádně jsem četla asi deset dystopických knih a doslova všechny věstily zkázu pro lidstvo.
Tumblr_mh3lclulhv1qg6bf6o1_500_large
Začneme úplně první knížkou, s touto tématikou, kterou jsem četla. Nazývá se Les rukou a zubů a vypráví příběh o dívce jménem Mary, která žije v od světa odříznuté vesnici, jenž je ohraničená ploty kvůli krvelačným zombie. Zní to vtipně? Hahaha, tato knížka je drsná a autorka Carrie Ryanová nešidí mrtvými. Jak ale mohl svět dospět k tomu, že jsou všude zabijácké bestie, které vám chtějí rozsápat hrdlo? To samozřejmě nikdo neví, ale říká se, že byl první zombie a ten začal roznášet nákazu, až uvedl lidstvo do záhuby. Více méně, když budete knížku číst, pocítíte slabý pocit klaustrofobie. Zkuste si představit, jak jdete mezi dvěma ploty metr širokou cestičkou a z obou stran se na vás sápou špinavé ruce, zlomené pahýly vyčnívající z těla. Krví zalité oči se na vás dívají, šílené s potřebou vás zabít. Slyšíte kakofonii výkřiků a cítíte pach hniloby. Je tma a není úniku.
Tumblr_mijl53tyvs1s6pglxo1_500_large
16523_br_largeAsi před týdnem jsem dočetla knížku jménem Loď mezi hvězdami od Beth Revisové. Jednoznačně velice dobrá knížka s dobrým nápadem a ještě lepším zpracováním. Jen konec trošičku pokulhával. Příběh je tedy z budoucnosti, kdy lidstvo našlo planetu, kde by mohl být teoreticky život a kde by chtělo začít nový začátek a žít nový život. Proto se naplánuje 300 let dlouhý let vesmírnou lodí, s tím že se vědci a další důležití lidé zmrazí a budou v kriospánku, aby byli, až doletí, úplně „čerství“. Hlavním hrdinkou je znovu dívka Amy, která se čirou náhodou probudí dřív, než měla a to o dost dřív. Zjistí, že na lodi se dějí vraždy a všeobecně bude poznávat lidi na lodi, kteří se chovají fakticky divně. V této knížce je ve zkratce popsáno hodně lidských zvrácených činů a je zde mnoho charakterů, o kterých se můžeme dozvědět v našich dějinách. Celou knihu ale přemýšlíte, co je v knize správně, protože jsou zde dvě postavy, které si myslí něco úplně jiného, ale alespoň já jsem si říkala, že přeci jedna věc je jasná, ale když nad tím tak dumáte, tak vlastně nevíte, co byste udělali vy. Jednoznačně vám knížku doporučuji.


Další knížky o budoucnosti, které jsem četla, nebo by mohly být opravdu zajímavé:
  • Past (Lauren DeStefano) -Všechny kontinenty jsou zaplaveny- kromě Severní Ameriky. Svět je nebezpečný a zvrácený. Muži se dožívají jen 24 let a ženy jen 20. To vede ke katastrofálním událostem, které na vlastní kůži pocítí i Rhine.
  •  Delirium (Lauren Oliver) -Co kdyby byla láska nemoc? Chtěli byste být vyléčeni?
  •  Deklarace smrti (Gemma Melley) –Lék na dlouhověkost je vynalezen. Nikdo neumírá a děti se pořád rodí. Proto je vymyšlena Deklarace, která říká, že pokud léky berete, nesmíte mít dítě. Jinak půjdete do vězení a vaše dítě se stane Přebytečným, bude muset tvrdě pracovat a říkat si, že je chyba matky přírody.
  • Hunger games (Suzanne Collins) –Hry na život a na smrt. Jak by se vám líbilo zabít vlastního přítele?
  • Dále: Divergence, Banka těl, Pod nekonečnou oblohou, Inkarceron, Robokalypsa



|obrázky|časopis|

4 komentáře:

  1. Pekný článok, určite by som ešte priradila Divergenciu, Banku tiel, Pod nekonečnou oblohou, Inkarceron, to sú ešte tiež veľmi dobré dystópie 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také bych je tam napsala, jen mi už nezůstalo místo na papíře a sem jsem to už nestihla dopsat, ale rozhodně skvělé knihy :)

      Vymazat
  2. Hezký článek až na jednu obrovskou chybu hned na začátku. Ne každá kniha o budoucnosti předpovídá katastrofu a různé hrůzy. Je sice hezké, že chceš mluvit o dystopiích, ale jsou i fikce o budoucnosti, které se zabývají úplně jinými věcmi - takové sci-fi například. Ocenila bych zmíňku o tom, že dystopie jsou jen jeden druh knih o budoucnosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za komentář. :) Na tohle všechno jsem myslela ale hodně se nevyznám v růných názvech, takže jsem se vyhýbala slovu dystopie. Je mi jasné, že to je jen jeden druh, jen jsem se v článku nevyjádřila jasně. Chybu opravím. :)

      Vymazat

Děkuji za každičký komentář!