2. září 2012

RE: Past- Zahrada nesmrtelnosti


anotace: Díky moderní vědě se každá lidská bytost stává tikající časovanou genetickou bombou. Bezohledné manipulace s genetickými informacemi způsobí, že muži se dožívají pouze dvaceti pěti let a ženy dokonce jen dvaceti. V této bezútěšné době jsou mladé dívky unášeny a nuceny žít v polygamním manželství, aby odvrátily hrozbu, že lidstvo vymře. Tento osud čeká i šestnáctiletou Rhine Ellery. Je unesena, aby se stala jednou z vyvolených nevěst a vstupuje do světa bohatství a privilegií. 


  • napsala: Lauren DeStefano
  • vydalo: FortunaLibri
  • v roce: 2012
  • celkem: 368 stran
  • hodnocení: 7,5/10
  • originál: Wither- The Chemical Garden Trilogy
  • díl: první
  • série: Zahrada nesmrtelnosti




Past je první knihou z trilogie Zahrada nesmrtelnosti. Musím se přiznat, že o Lauren DeStefano jsem ještě nikdy neslyšela, ale myslím, že její kariéra se obrací k lepšímu. Nelze říct, že by kniha uchvátila každého, ale určitě nalezla své čtenáře. Hlavně díky své jedinečnosti. Mě na ní velice zaujala obálka, která "skrývá" symboliku knihy. Navíc mě vždy bavily příběhy z budoucnosti, a tento jsem si nechtěla nechat ujít. 


Děj má někdy menší mezery a trochu odlehčenou atmosférou, při situaci, kterou bych nebrala na lehkou váhu. Navíc na mě kniha působila místy trochu opotřebovaně. Chci tím říct, že některé  informace byly pořád opakovány, a podle mě zbytečně. Na druhou stranu autorka někdy přeskočila nudné části kde se vůbec nic nedělo, a vy jste byli najednou o tři měsíce později.


Vůbec bych si neuměla představit, že by se mi blížilo k dvaceti a byla by konečná. Tak málo času. Nic bych nezažila, nic neokusila, neviděla své děti vyrůstat. Byla bych stísněná časem. A právě to autorka chtěla, chtěla říct, že v tomto příběhu je čas nenahraditelná  neocenitelná věc. Čas se stal tou najdrahší věcí, která se nedá koupit. Všichni mají svůj omezený čas, i Rhine, proto se snaží utéct za každou cenu, tedy někdy. Její váhavost, jestli utéct nebo ne, když se naskytne příležitost, je fakt skličující. Většinou ji v tom zabraňuje strach, někdy lítost k lidem, které si oblíbila...?

od začátku co je Rhine unesena, se pozná, že se jen tak nesmíří se svým osudem a bude všemožně plánovat jak se vrátit zpátky ke svému bratrovi. Autorka zdůraznila její touhu po domově, i když nebyl vždycky bezpečný. Vždy na ně čekalo nějaké nebezpečí.


Je ironii, že DeStefanová nechala všechny ostatní světadíly úplně zaniknout, přičemž zůstala jen Amerika. Radši nad tím ani moc nepřemýšlím, protože pak mi to přijde trochu otřepané. 

Pokud si přečtete Past, uvidíte, že kniha je jednoduše založená. Má svá pravidla a své nebezpečí. Hlavní hrdinka má svoji cestu, která od začátku celkem jasná, a proto čtenáře nejspíš zaujme, jak vše provede, když má tolik překážek před sebou. 

Nakonec tedy jen řeknu, že kniha se podle mě řadí na víc než průměr ale není to takový velký bestseller. Když moc nepřemýšlím nad hloubkou knihy, která nebyla moc pro ty kdo rádi pátrají a přemýšlejí, tak mě kniha bavila a určitě bych si ráda přečetla i další díl jménem Horečka, který vyjde v září tohoto roku. 

                                                   TRAILER


inspirováno obrázky: WEHEARTIT.COM
obálka knihy+anotace: ODKAZ

Dále můžeš zavítat na oficiální stránky Lauren DeStefano nebo se ještě víc dozvědět o knize zde.

2 komentáře:

  1. mne ma za pár dní títo kniha doraziť a moc na sa ňu už teším 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Tato kniha mě docela překvapila, ze začátku jsem nevěděla co od toho mám čekat. Když jsem ji četla neměla jsem za sebou moc knih tohoto žánru a vím že některé jsou dobré a některé ne.

    Příběh docela jde ale chvílema mi tam něco chybělo. No ale celkově hodnotím spíše pozitivně.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každičký komentář!