28. května 2012

Upíří Polibky *PočáteK*- Ellen Schreiber

                    Osamělá dívka a tajuplný cizinec...


Vydalo Zoner Press v roce 2011.
Celkem 159 stran.

Původní anotace:
Šestnáctiletá Raven dvakrát nezapadá mezi své spolužáky na střední škole v Dullsville, možná sice větším než jeskyně, ale dost malém na to, abyste z něj dostali klaustrofobii. A vlastně jí nerozumí ani její rodina. Má jen jedinou kamarádku, Becky, ostýchavou farmářskou dívku, se kterou se přátelí už od třetí třídy, ale také zarputilého nepřítele, Trevora, který ji pronásleduje na každém kroku.

Raven je velice podivná gotická dívka. Nosí pořád černou rtěnku a oblečení. Miluje tmu a HLAVNĚ- miluje upíry. Už jako malá sledovala televizi a přála si, aby se upírem někdy v životě stala. Byl to její sen a byla jím posedlá.

Její rodina je vcelku normální. Otec a matka byli v minulosti hipíci. Od té doby se ale hodně změnilo. Narodila se Raven a poté i její mladší bratr Bill, nebo jak mu říká Raven "Ňouma". Otec se začal zajímat o tenis a matka o nejnovější modu a drby ve městě.
Ach ano, Dullsville. Malé město, které se dělí na dvě části dobrou a špatnou. Řekněme, že je to docela obyčejné město. Ale Raven ho přímo nesnáší. Každičký jeho kousek, tedy až na velké staré sídlo, které je již dlouho opuštěno. Bydlela v něm kdysi dávno paní, která však nikdy nevycházela. Bydlela jen se sluhy a nikdo ji tak nějak ani neznal. Raven se vždy líbila, i když ji vůbec neznala, ale to k ní už patřilo. Má prostě slabost pro podivíny v černém a pro tajnůstkáře.

Další postavou je Travis (ach, jak já ho nesnáším). Bohatý mladík, který vyměňuje jednu holku za druhou. Navíc mu všichni podlézají kvůli jeho otci, který vlastní většinu pozemků v Dullsvillu. Nenávist mezi Raven a Travisem začala už od školky a trvala hodně dlouho. Věřte mi občas to bylo hodně ostrý. Z Travise byla opravdu cítit zloba a nenávist. I když v některých případech se zdálo jako by o Raven vážně stál. Ne nadarmo se říká "co se škádlívá, to se rádo mívá". Ale tento pár není příkladem. Někdy ty jejich výmysly opravdu bolely.

Jak bylo řečeno, Raven má jedinou kamarádku- Becky. Farmářskou holku, kterou nejvíc zajímá večeře ale má opravdu slabost pro správné kluky. Navíc si toho s Raven hodně zažila. Jsou sice obě rozdílné ale přesto tak stejné. Na konci knížky mě opravdu překvapila a věřte mi, hodně jsem ji litovala.

Poslední postavou- a snad tou nejtajnější- je Alexander. Úžasný gotický kluk, kterého nikdo nezná. Přistěhoval se do toho tajuplného sídla se svou rodinou. Povídá se, že je z Rumunska. Docela mě dostalo jak několikrát zasebou říkal že jeho otec obchoduje v Rumunsku, Londýně a New Yorku. Alexander je tedy kluk, který nechodí do školy (domácí výuka), nezná nikoho ve městě, chodí na hřbitov a to jen po setmění. Raven začne sídlo ohromně přitahovat a minulost se bude opakovat- znovu se potají vidá prozkoumat starou budovu. Alexander ji však pozná. Vězte nebo ne ale oba našli spřízněnou duši. Je Alexander upír? A co víc, mohl by proměnit Raven v upírku?

Celý příběh se tedy točí okolo Raven a její posedlosti k upírům. Dullsville je město plné klepů. Ani by jste nevěřili za jakou rychlost se rozneslo, že Alexander je upír. Ale nemohla jsem uvěřit tomu, s jakou samozřejmostí o tom všichni mluvili. Tedy já kdybych měla ve městě někoho takového, myslela bych si, že jsou prostě divný, a ne upíři.
Jinak byla kniha hodně vtipná a v některých částí hodně překvapivá ale i naivní. Děj je docela jedinečný a musím říct, že poslední kapitola mě opravdu dostala, a doteď nevím co si o Alexanderovi mám myslet. Jeho poslední slova zněla "PROTOŽE TĚ MILUJI" a byl fuč- ani jí to neřekl.. jen napsal vzkaz....
Knížka je hlavně pro dospívající dívky.

Moje hodnocení: 8/10

Obrázky: zdroj

1 komentář:

  1. Knihu jsem přečetla už před dloooouhou dobou a nějak už si na ni moc nevzpomínám. Pamatuji si, jakmě vyděsila Raven...:D Její posedlost upíry je 100x horší než ta moje a to můžu říct, že já upíry miluju:D Souhlasím s tebou, že je to knížka pro dospívající holky, protože ty budou Alexandrem nejspíš okouzleny.:D Hezká recenze:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každičký komentář!