20. dubna 2012

RECENZE: Les rukou a zubů (#1)

Uteč , než tě les pohltí...

Vydalo nakladatelství Mladá fronta v roce 2010.
Celkem 320 stran.

Hororová romance plná temnoty, záhad a bojů s temnými silami, při jejímž čtení do poslední stránky doufáte v dobro. 


Původní anotace:
Mary žije v uzavřené vesnici. Její svět se řídí prostými zákonitostmi: musí poslouchat pravidla církevního Sesterstva, nesmí se přibližovat k plotu, za kterým – v Lese zubů a rukou – žijí „nečistí“, kteří svým kousnutím promění člověka v chodící mrtvolu.
       
Mé pocity, dojmy:
Svět, ve kterém Mary žije je nebezpečný a tajemný. Okolo jejich vesnice je les plný zabíjejících nestvůr, které lační po masu člověka.

Jako malé jí její matka vyprávěla o oceánu a životě před Návratem. Návrat znamená útok nečistých, vytvoření vesnice, která se ohraničila a oddělila od zbytku světa. Mary touží vidět oceán pocítit volnost....

Její otec byl nakažený a stal se nečistým, matka žila dokud se nepříbližila příliš k plotům a nevyprovokovala je. Proměnit se v nečisté je fáze, kde si ale skoro nic už nepamatujete a pomalu se chováte jako bez duše. Poté umřete a znovu se narodíte, ale jako nečistý s plnou chutí na maso a krev. Neumíte přemýšlet. Vedou vás jen instinkty a potřeby.

Vesnici vede církevní Sesterstvo, které zná tajemství před Návratem. Učí lidi jak mají žít a jak začít nový začátek. Říkají, že jejich vesnice je poslední a žádná už není- jsou jedinou záchranou lidstva.

Pokud žena dospěje do určitého věku, nastane čas na svadbu a děti. Mary má nejlepší přítelkyni Cass, se kterou se kdysi dávno ještě když byly malé i s Travisem a Harrym hrávali a všichni byli společně spojeni přátelstvím. Jednoho dne Harry požádá Mary o ruku vše se ale rázem změní když zjistí o útoku na Maryinu matku. A tak Mary zůstává sama se svým bratrem Jedem, který ji však pošle k Sesterstvu aby se stala jeptiškou. Jenže co když se do katedrály dostane Trevis a Mary se do něj zamiluje?

Poté co nečistí zaútočí na vesnici jsou jen tři možnosti: dostat se na plošinu, která je vyrobena k tomuto účelu, utéct na katedrálu nebo se vydat mezi ploty do Lesa rukou a zubů a nalézt vzdálený oceán nebo jiné útočiště. Skupina lidí uteče, ale co bude dělat potom?
           
Celý příběh má atmosférou strachu. 
Všichni jsou ohroženi a není úniku. Děj plyne rychle a od začátku je plný důležitých událostí. Každou kapitolou je příběh napínavější, plný myšlenek a dojmů hlavní hrdinky. Je jen málo spisovatelů, kteří si dokážou pohrát s dějem jako Carrie Ryan. 
Je hodně filmů a knih s námětem zombie, ale tato knížka je víc než jen zombie....

Les rukou a zubů je počátek trilogie. Jako další díl jsou Vlny zmítané smrtí (The Dead-Tossed Waves), který vyšel letos na jaře. A autorčino třetí dílo se nazývá Temná a prázdná místa ( The Dark and Hallow Places), o kterém zatím není známo kdy a jestli vůbec vyjde.

Moje hodnocení: 
9,5/10   

KNIŽNÍ TRAILER

8 komentářů:

  1. Zní to docela zajímavě, ale určitě to není tak zajímavý jako obálka. ;D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, obálka se opravdu povedla! :)

      Vymazat
    2. ja jsem to četla a je to skvělá knížka s perfektnim dějem.....ja skoro nečtu ale tohle mě opravdu zaujalo :)

      Vymazat
  2. Už mám Les rukou a zubů i Vlny zmítané smrtí. Já se tak strašně těším na tu poslední Dark and Hollow places! Už jen ta obálka vypadá úžasně! Hm, kdy tak přibližně vyjde i tady? A bude vůbec navazovat na Vlny zmítané smrtí? Strašně mě to zajímá :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se taky těším! Na Vlny navazovat bude, ale zase to bude z jiného pohledu. Nechci nic prozrazovat! :P Pokud tě to opravdu zajímá podívej se Carrininy stránky kde to máš všechno hezky anglicky ;D

      Vymazat
  3. Je ta fajn kniha. A doufám, že Trojka vyjde co nevidět.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každičký komentář!