23. dubna 2012

RECENZE: Přebyteční

Budoucnost, láska, nevyhnutelný nový začátek...


Zde najdeš novější verzi této recenze.

Vydalo nakladatelství Fragment v roce 2008Celkem 255 stran.

Původní anotace:
V roce 2140 jsou jen dvě možnosti: být Vyvolený nebo Přebytečný. Vybrat si nemůžete, váš osud je napsaný. Zatímco Vyvolení mají díky lékům právo na nesmrtelnost, Přebyteční jim jako méně hodnotní občané pouze slouží. Patnáctiletá Anna s Petrem svůj osud Přebytečných odmítají, a pokusí se mu proto postavit....


°°°°°°

Kdysy před rokem 2140 vymysleli vědci lék na dlouhověkost. Všichni lidé byli šťastní a zdraví, protože nemohli umřít ani onemocnět. A tak začal jeden velký problém- nikdo neumíral, ale děti se pořád rodily až nezbylo na planetě místo. Proto vznikl přísný zákon, deklarace která pojednává o trestu smrti za každé dítě, které se narodí svým rodičům.
Když už se ale dítě nerodilo, bylo převezeno do výchovného ústavu Grange Hall, kde se učilo poslušnosti a disciplíně.
Život v Grange Hallu je drsný. Za každý prohřešek je každý potrestán. Je jen jeden úkol, kteří mají Přebyteční splnit- stát se dobrými sluhy Vyvolených.
Anna se snaží být tou nejlepší Přebytečnou. Píše si svůj deník, o kterém nikdo jiný neví a kdyby věděl Anna by za to draze zaplatila. Píše do něj svoje pocity a sny. Nesnáší svoje rodiče a sebe jen kvůli tomu že existuje.
              

Jednoho dne přijde do Grande Hallu Petr, který je stejně starý jako Anna. Je drzý a popere se s každým kdo mu něco řekne- proto zůstává za trest často na samotce. Do ústavu přišel ale kvůli jedinému důvodu. Kvůli Anně, kterou má zachránit. Poslali ho její rodiče.
Anna si o něm myslí že je blázen aby chtěl utíkat. Myslí si totiž, že tohle je to nejlepší co je mohlo potkat jako Přebytečné. Postupem času se ale Petr začne Anně líbit a rozhodnou se spolu utéct.

Tento příběh je úžasný. Drsný i romantický. Nápad o budoucnosti mě nadchl a spisovatel také. Obálka mě sice trochu odradila, ale obsah knihy je k nezaplacení. Nečekané zvraty, napínavé chvíle. Nic v ní nechybělo.
Knížka je psaná z pohledu třetí osoby a kapitoly jsou značeny psanými čísly. Vřele doporučuji! 


hvězdičky:

3 komentáře:

  1. Taky mě trochu odradila obálka, ale do knížky se někdy pustím, protože vypadá fakt zajímavě. Aby ne, jedna z prvních dystopií :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je skvělá. Zrovna v únoru bude vycházet 2.vydání s názvem "Deklarace smrti". :)

      Vymazat
  2. Ano obálka opravdu trochu odradila. Mám jí doma jen z jednoho důvodu a to proto že jsem jí koupila v levných knihách asi za 30 Kč :D. Měla jsem jí doma už hodně dlouho schovanou a začala jsem jí číst jen kvůli povinné školní četbě ale je pravda že je naprosto skvělá.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každičký komentář!