11. března 2012

ERAGON- CHRISTOPHER PAOLINI

Jeden chlapec...   jeden drak...  svět dobrodružství

Vydalo nakladatelství Fragment
v roce 2004
celkem 488 stran
Odkaz dračích jezdců 1
Původní anotace:
Když Eargon najde v lese naleštěný modrý kámen, myslí si, že chudého farmářského chlapce potkalo štěstí; možná za něj koupí maso na zimu pro svou rodinu. Ale když se z kamene vyklube dračí mládě, Eragon si brzy uvědomí, že narazil na odkaz skoro tak starý, jako je samo Království. 
   Jeho prostý život se přes noc roztříští a on je vržen do nového, nebezpečného světa osudu, kouzel a moci. Pouze se starodávným mečem a radami moudrého vypravěče musejí Eragon s dračí mládětem zdolávat nebezpečné situace a odolávat temným silám v Království, kterému vládne král, jehož zlo nezná hranic.
    Dokáže Eragon převzít břímě legendárních Dračích jezdců? Osud království možná leží v jeho rukou...



Úžasný Fantasy příběh, který pohltí každého kdo má rád draky, čaroděje a neobyčejné hrdiny. Eragon je chudý farmář, jenž si moc zábavy neužije. Tento 15letý chlapec je odvážný ale občas i lehkomyslný, umí se dobře bránit, je učenlivý a má velkou odvahu. Jeho příběh je smutný ale i plný nové naděje pro zemi Alagaesie, ve která vládne zlý král Galbatorix. Když Eragonu umře jeho příbuzný-jehož zabili Královi poslové- vydá se ho pomstít a tím se žene do velkého nebezpečí se spoustou dlouhého času stráveného na nebezpečném území. V tomto dobrodružství však nezůstane sám jelikož ho bude doprovázet jeho dračice Safira a tajemný Brom, o kterém se ze začátku ví jen, že má mnoho tváří a v Carvahallu byl vypravěč. Tak začnou putovat napříč Královstvím, přes poušť a města kde se setkají s Elfy, Trpaslíky, Urgaly, Vardeny a dalšími obyvateli Alagaesie.
   Celý děj je pečlivě zpracovaný a vymyšlený do nejmenšího puntíku- od začátku, až do konce. Mění se a nikdy není jisté co se stane příště. V poklidných částech se najednou může objevit veliký boj a naopak. Eragon je kus velkého díla a stojí za přečtení.


  
  Další díly ze série Odkaz dračích jezdců najdete ZDE.

3 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze. Eragona jsem nečetla a teď jsem na něj dostala chuť.. Nevíš jestli se dá půjčit v Liberecký knihovně?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím že možná ano, ale jelikož ji nemám moc pročtenou nemůžu říct jistě. Viděla jsem však Brisingra což je 3. díl této série.

      Vymazat
  2. Miluju Odkaz Dračích Jezdců. :) Máš moc pěknou recenzi. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každičký komentář!