19. března 2012

MŮŘÍ DENÍKY- RACHEL KLEIN

Umírala jsem. Slyšela jsem bzučet mouchu po komoře.
Byl klid jak ticho ve vzduchu mezi nárazy bouře.

Vydala Euromedia Group
v roce 2011
celkem 224 stran
Původní anotace:
Šestnáctiletá hrdinka, žijící v luxusní internátní škole, si zapisuje do deníku své nejtajnější myšlenky. Ovládá ji stále rostoucí posedlost spolužačkou, se kterou sdílí ložnici, Lucy Blakeovou, a nemyslí na nic jiného než na její přátelství s novou žákyní Ernessou, tajuplnou, náladovou bledou krásnou s uhrančivým pohledem. S Ernessou jsou spojeny ponuré klepy, podezření a tajemství i řada hrozivých nehod. Školou se šíří hrůza a pisatelka deníku už neví, co je skutečnost  a co je jen výplod zjitřené představivosti. Tajuplná, hrůzná atmosféra v sobě spojuje všechny děsy, touhy a úzkost dospívání. Středobodem deníkových záznamů je jediná otázka: je Ernessa skutečně upír, nebo vypravěčka uvízla v hořečnatém světě vlastní fantazie?

Tento deník byl psán hlavní hrdinkou před téměř 30 lety. Od té doby jej neviděla protože ho dala svému psichyatrovi, u kterého se léčila po těžkém roce na internátní škole. Otázkou je jestli je příběh pravdivý nebo byla pisatelka vážně nemocná?
Nikdy se nedozvíme jak se jmenuje nebo jiná pravdivá jména. Celý příběh na mě působil velmi negativně a měla jsem hrůzu ze školy i ostatních žákyň. Když čtete, některé části se začnou prolínat v sen nebo ve vidění. Někdy se nedá určit co je skutečnost a co fantazie; pisatelka píše co vidí a cítí. Je hodně posedlá svojí kamarádkou. Jejich vztah byl dokonalý až dokud nepřišla Ernessa a nezačala si Lucy omotávat kolem prstu. Poté  se začaly dít nebezpečné věci plné smrti a bolesti. Knížka je navíc plná citátů od různých autorů a filozofických otázek.

3 komentáře:

  1. Můří deníky se mi zdály stračně depresivní. Nemohla jsem je dočíst a prostě mě nebavily. Jestli to bylo podle skutečnosti tak ta holka je vážně nemocná (byla).

    OdpovědětVymazat
  2. Na mě to bylo možná až trochu moc lesbický... Takový ty narážky, co tam pořád měly... brrr. Jinak mi ale kniha nevadila, ale je fakt, že ve mě zanechala spíš záporný pocity, nebo skoro zhnusnení...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem tu knížka dočetla hlavně díky těm narážkám, jinak by mě to vůbec nebavilo :)

      Vymazat

Děkuji za každičký komentář!