12. května 2013

RECENZE: Divergence

|Jsem divergentní. Jsem jiná.|

autor: Veronica Roth
vydalo: CooBoo
v roce: 2012
celkem: 344 stran
série: Divergence #1
originál: Divergent


anotace: Chicago, budoucnost. Obyvatelé města, které obklopuje jen močál a obepíná ostnatý drát, jsou rozděleni do pěti frakcí. Beatrice je čerstvých šestnáct a přišel čas vybrat, do které frakce chce patřit, které ctnosti se chce na celý život odevzdat. Překvapivé rozhodnutí jí do cesty přivede osudového kluka – úchvatného, ale taky trochu nesnesitelného. Beatrice zjišťuje, že ve společnosti, která se jeví tak dokonalá, vzrůstá napětí a hrozící nebezpečí lze zažehnat jen jedním způsobem, který ji ale možná zničí.


knižní trailer



  Má vysněná Divergence si ke mně našla svou cestu a konečně jsem mohla objevovat ty čáry, které Vás na knížce tak okouzlily. 

  Definitivně můžu říct, že jsem ji přečetla. A co ještě? No, že jsem fakticky zvědavá na druhý díl.

°°°
Něco málo o tom, co se stalo a stát nemělo

 Chicago je rozděleno na 5 frakcí. Tyto frakce jsou rozděleny podle své funkce a lidé v nich se musí chovat přesně tak, jak jim to jejich frakce přikazuje. Vemte si třeba Odevzdané- musí vždy myslet na druhé, nikoli na sebe. Nemůžou vlastnit moc věcí. Jednoduše jednoduchý sivý život. 

  A přesně v tom je tragédie této knížky. Chtěla jsem tím říct nápad, nebo něco v tom smyslu. :D 

  Frakce rozdělují lidi. Dělí je. Ale vždyť každý člověk je jiný. Může mít všechny vlastnosti frakcí, nebo třeba jen dvě. Jistě nejde být jen upřímný a nemít třeba odvahu. Jednoduše, lidské vlastnosti jsou rozmanité a různorodé. 

°°°
Miluji knižní páry

  Hlavní hrdinka Beatrice je super! Je velmi silná, zdrženlivá, má hrdost, je drsná a chytrá. Jsem její velký fanoušek. Možná to bude tím, že jsme si trochu podobné. Nemyslím tím, jak je odvážná, nebo jak rychle vstřebává bolest, ale spíše takové detaily, které se v knížce ukazují. Třeba pocení rukou, když je nervozní. Ok, to nebyl zrovna nejlepší příklad. :D 

  Čtyřka, aaaa!! Já toho kluka zbožňuji. Již dlouho se mi nestalo, že bych na knížce měla nejradši nějakého kluka. Samozřejmě si vždycky najdu nějakého oblíbence, ale Čtyřka? No prosím, on je tak skvělý a perfektně se hodí k Beatrice.

°°°
  Na závěr Vám chci knížku doporučit. Pokud jste nečetli ještě moc dystopii, tak se Vám bude určitě líbit. Protože já jich mám za sebou mnoho, tak mě Divergence moc nepřekvapila a předvídala jsem průběh děje.

  Každopádně po přečtení knížky jsem se ráno probudila s pocitem, že nemám co číst, mám tady hodně knih, které jsem nečetla, ale Divergence mi začala chybět. Potřebuji další dávku, takže si musím pořídit druhý díl! Přinávám ale, že se ho trochu bojím.

  Pac a pusu, pac a pusu Divergenci dávám 5 hvězdiček z pěti. 


6 komentářů:

  1. Super kniha, moja 1. dystópia 8) Veľmi sa mi páči námet a celkovo prevedenie 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Mám pocit, že to byla moje první dystopie - možná proto se mi tak líbila. Pak už mi všechno přišlo moc stejný :D Ale ke dvojce jsem se ještě nedostala, musím to dohnat!

    (P.S. - Frakce nedělý, ale dělí. Pobavilo mě to, doufám, že se neurazíš :D)

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem asi jediná, kdo tuto knihu četl a neužil si ji.
    Nemůžu si pomoct, ale přišla mi nudná..

    OdpovědětVymazat
  4. Já se na tuto knížku strašně těším! :D Snad to bude stát za to! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Na tuhle knížku si už nějakou dobu brousím zuby, ale v knihovně ji nemají a na koupení nemám penízky, bohužel. Ale žádnou dysoptii jsem ještě nečetla a proto chci začít touto knihou. Snad se k ní někdy dostanu a bude se mi líbit. Musí se ti zdát opravdu hodně dobrá, když jí dáváš celých pět hvězdiček. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Divergence je jednoduše skvělá série, nemůžu se dočkat posledního dílu a doporučuji si přečíst druhý díl, co nejdříve nebo po tom budeš trochu mimo, ale stejně se do toho nakonec dostaneš ;) :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každičký komentář!