8. února 2013

RECENZE: Drakie

Oheň ve mně doutná a síla vře

anotace: Jacinda od malička žije s cejchem výjimečnosti a ví, že každý její krok je sledován. Touží ale po svobodě rozhodovat se sama za sebe. Když poruší nejposvátnější zásadu svého druhu, skoro za to zaplatí životem. Zachrání ji krásný cizinec, který byl poslán, aby lovil takové, jako je ona, potomky draků, kteří na sebe dokážou vzít lidskou podobu. Jacindina rodina je nucena uchýlit se do světa smrtelníků, kterému není lehké se přizpůsobit.

autor: Sophie Jordanová; vydalo: COOBOO;
v roce: 2012; celkem: 296 stran;
série: Drakie; díl: první;
originál: Firelight



menší shrnutí děje: Jacinda je drakie. Potomek draka. Není ale obyčejná. Umí dštít oheň, a to se už po nějakou tu generaci v jejím kmeni nestalo. Proto je neustále hlídána a považována za velký poklad. Draki byli vždy v nebezpečí- lovci je zabíjeli a využívali Drakijskou kůži a krev. Jacinda miluje svobodu, kterou nemá prakticky nikdy. Proto je ve velkém pokušení jít ven létat, všude jsou však lovci a okolnosti ji donutí žít mezi lidmi, kde se znovu setká s Willem, který její Drakie oživuje, když už měla zaniknout. Její velké tajemství jí však bude jen na obtíž.
6448470_large

moje pocity, dojmy: Na první pohled určitě každého čtenáře či čtenářku zaujme obálka. Je krásná, červená a dívka na ní má pohled, který říká "otevři knihu a dozvíš se víc". Osobně jsem si nejdříve myslela, že je Drakie o nějaké mořské panně, protože jsem název četla jako "Drakí" a myslela si, že je to jméno, a že ta dívka má šupiny a rybí oči. Byla jsem však mile překvapena, když byla kniha o dracích, přesněji o jejich potomcích.

Tumblr_mhuy1pmf5v1ra3gxto1_250_largeDěj měl na začátku spád. Byli jsme přímo vhozeni do centra dění Jacindina života a tyto první kapitoly se mi opravdu líbily. Potom šlo ale skóre trochu dolů. Jacinda začala chodit na školu a řešila svoji Drakii a krásného Willa lovce, svoji sestru, to jestli se vrátit ke kmeni nebo ne... Bylo to tak stejně zpracované, jako dalších X knih. Někdy jsem měla pocit, že čtu jinou verzi Stmívání- "A tak se Lovec zamiloval do kořisti". Vážně si myslím, že se autorka docela inspirovala i když mohla napsat něco více svého, osobitého. Možná, kdybych nečetla tolik knih se stejnou šablonou, tak by mě Drakie absolutně ohromila ale vlastně se v knize nestalo nic, co bych nečekala, nebo co nebylo jasné. Každopádně mám ráda knihy s draky a nápad zpracovat je tak, že se vytvořily míšenci lidí a draků mě velice zaujal hned po prvních kapitolách a chtěla jsem vědět, jaký svět autorka vymyslela. Byla jsem trošičku zklamaná (jak jsem psala) z toho, jak byl děj podobný jiným knihám. 

031aa6_largeHlavní hrdinka byla celkem silná, odvážná, někdy mi přišla trochu nafoukaná a sobecká. Celkově si ji ale zařazuji k těm, které jsou krásné, přenádherné ale nevědí o tom (jako by se nedívali do zrcadla -.-"). Občas mě trochu naštvala, co vyváděla a kdyby se třeba rozhodovala jinak, tak by se nic z toho, co se stalo, nestalo. Její přítel Will je takový typický krásný, všemi chtěný mladík, který je prakticky dokonalý a plný tajemství. Líbilo se mi, že na Jacindu hned nevystartoval, že ji strašně miluje ale stejně k tomu pak došlo, jako to je ve většině případech. Jeho protivníkem, neboli Jacindin další nápadník je Cassian. Je Draki a v budoucnosti by měl být velitelem kmene. S Jacindou byli od začátku spojeni jako pár ale ona ho nikdy nechtěla. Jinak já jsem ráda, že existuje Will.



na závěr: Celkově bych knihu hodnotila mezi nadprůměrné. Je to příjemné čtení ale už se opakuje jedna šablona děje za druhou a jen se mění okolnosti. I když romantické scénky nikdy neomrzí. Obálka určitě zaujme- je krásná, tajemná, červená. Navíc autorka nezahálela a napsala druhý díl, ve kterém se sestra hlavní hrdinky ukáže v lepším světle a prý bude úžasná. Doufám, že se dočkám něčeho velice nečekaného a dychberoucího. Také se těším na Willa. Rozhodovala jsem se jestli dát knize tři nebo čtyři hvězdičky a nakonec jsem se rozhodla pro čtyři (ta obálka!) s tím, že věřím ve skvělé pokračování série. Pokud vás zajímá takové dívčí zpracování draků, určitě si Drakii přečtěte.

13 komentářů:

  1. Pekná recenzia 8)
    Ja som bola námetom ohromená, aj keď by som prijala viac rozobratý kmeň drakov...no snáď v 2ke, ktorú už mám doma 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Nápad knihy se mi také líbil a rozhodně mi chybělo bližší poznání Drakiů. :/ Snad ve dvojce. :)

      Vymazat
  2. Nečakané možno ale dychberúce? Niekto je tu poriadný optimista!
    Druhý diel však bude lepší aj podľa mňa. Tamra sa mi viac ľúbila.
    A k Drakie. Mala som veľké očakávania a sklamala som sa.
    To však nemení nič na tom, že knižka bola príjemná. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Optimisma být musím, jinak bych se nomahla těšit na druhý díl. :D Je pravda, že byla knížka příjmená a hezky se četla ale byla jsem zklamaná jako ty... :)

      Vymazat
  3. Už som ju takmer začala čítať predvčerom, ale nakoniec som aj tak siahla po niečom inom :D ale už sa blíži deň, kedy si ju aj ja konečene prečítam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si ji přečti- je to rychlé čtení, kniha má velice podivně široké okraje, takže se čte opravdu rychle. :D Ty ji máš doma? Závidím tu hezky vyjímající se obálku. :D :P

      Vymazat
  4. Dobrá knížka, taková jednoduchá ale přitom hezká :). A ta obálka je vážně úžasná :D.

    OdpovědětVymazat
  5. pekná recenzia, som zvedavá, čo povieš na dvojku, tam sa to trošku tak zamotá :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Trošku tak zamotá"- to jsem zvědává, co se z toho vyklube :D Děkuji :)

      Vymazat
  6. super recenzia, mne sa jednotka veľmi páčila. ešte viac než tebe. a na pokračovanie sa neskutočne teším. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :D Drakie zrovna zchytala moji náladovku, takže dopadla jak dopadla ale na druhý díl se také velice těším. :D :)

      Vymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  8. Mně se knížka líbila strašně moc! Nepřijde mi, že by to mělo něco společného se Stmíváním, které jsem četla před knížkou, co čtu teď :D. U mě se rozhodně řadí k oblíbeným knihám, které jsem četla a (opravdu) jsem u ní řvala jak malé děcko :D. Určitě si přečti druhý díl, já už ho četla a nezklamal mě :). Oba díly mám doma a těším se na pokračování :). Ve 2 jsem si opravdu zamilovala i Cassiana, který Jacindě v mnoha věcech pomohl :). Teď nevím, jestli se řadím do týmu Willa nebo Cassiana :D. Asi k obou dvou, protože jsou oba vážně boží :DD!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každičký komentář!