27. prosince 2012

RECENZE: Jonas

Nejsou živí. Nejsou mrtví. Něco mezi tím.

anotace: V průběhu jednoho roku zemřou za podivných okolností čtyři mladí, krásní lidé, studenti ellertonské střední školy. Jonas, Arizona, Summer a - Phoenix. Ta poslední smrt zasáhne Darinu nejvíc. Byl to její kluk, její veliká, největší láska… Je její setkání s Krásnými mrtvými skutečné? Co znamenají ta andělská křídla, která vidí, slyší a která nakonec sama dostává? Jonas zemřel jako první, zabil se na motorce. Ale je tolik nezodpovězených otázek… Odhalí Darina včas temná tajemství, aby tak vykoupila duše Krásných mrtvých?



autor: Eden Maguire
vydalo: Fragment
v roce: 2011
celkem: 271
série: Krásní mrtví
díl: první ze čtyř
originál: Jonas- Beautiful Dead

menší shrnutí děje: Darina je úplně zničená. Čtyři lidé umřeli během jednoho roku. Poslední vražda byla nejhorší- umřel Phoenix, Darinin kluk. Jednoho dne však Darina půjde do tajemného Foxtonu, kde uvidí to, co vidět neměla- Krásné mrtvé. Všichni čtyři studenti stojí před ní beze změny, až na malá křidélka- znamení smrti. Hunter, pán Krásných mrtvých, je nejdřív proti tomu, aby byla Darina v jejich blízkosti poté jí ale řekne, že zde může zůstat když jim pomůže v získávání pravdy o smrti. Otázkou tedy je, jak Jonas, Arizona, Summer a Phoenix umřeli. Jak přesně umřel Jonas?


moje pocity, dojmy: Když o tom tak přemýšlím, ani nevím co napsat. Kniha mě láká už to bude rok a konečně jsem se dočkala. Vůbec mě nezklamala, vlastně jsem ani nevěděla co od knihy čekat, takže jsem byla překvapená, když jsem zjistila, že série Krásní mrtví je o "zombie-andělech". 
Hlavní hrdinka je taková trochu ubrečená a zničená. Dělala ukvapené činy a občas mě trochu štvala. Možná to bylo kvůli tomu, že jsem se do její postavy nemohla vžít a myslím, že se mi to ani na konci knihy nepovedlo. Proto jsem někdy vážně nechápala co to proboha dělá. Navíc jsem byla i překvapená jak pomalu jí některé věci docházeli a to mě docela dost štvalo. Každopádně jsem ji nějak přežila a neřešila co za blbosti dělá. Tak nějak jsem se se vším smířila a tak jsem podivnou Darinu zvládla.


Autorčin styl psaní se mi ale líbil. Hned od začátku knihy nás prostě "hodí žralokům" a děj začíná od toho, co jí nejspíš přišlo důležité. Moc se tedy nevykecává. Opravdu mě občas hodně překvapila a i díky tomu jí dávám plus. Například se mi velice líbilo, když jednou popisovala počasí a na konci toho popisu dodala "to jen, aby jste měli nějakou zprávu o počasí." Úplně mě to dostalo. Docela často k nám tedy promlouvá při ději v knize. Někdy jsem ale nepochopila její myšlenky, co přesně chtěla říct.
Zamilovaný trojúhelník zde nemáme. Ale v knize se vyskytuje něco na jeho způsob. Hlavní hrdinka Darina je neuvěřitelně zamilovaná do mrtvého Phoenixe jenže je tady ještě její nejlepší kámoš Logan, který řekněme chce být něco více než kamarád.  
Celá série Krásní mrtví je vlastně taková menší detektivka. Darina zjišťuje jak umřeli její přátelé- Jonas, Arizona, Summer a Phoenix. V tomto prvním díle je tedy jako hlavní mrtví Jonas. Docela se jí to daří a občas hodně riskuje. Dělá to hlavně kvůli Phoenixovi, když zjistí jak Jonas umřel Hunter (pán Krásných mrtvých) jí dovolí se se svým milým setkat.
na závěr: Knihu Jonas Vám doporučuji. Není to nic extra ale čte se rychle a děj Vás baví. Nemusím snad říkat, že v knize jsou nějaké podivné útvary. Přesto si myslím, že kniha u čtenářů obstála a vyvýšila se na víc než průměr.


moje hodnocení:


Tímto chci poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu si můžete koupit ZDE.

5 komentářů:

  1. Celá séria týchto kníh je úžastná. sú 4 a uplne krásne

    OdpovědětVymazat
  2. Mě se první díl líbíl asi nejméně ze všech ale každým dalším dílem je to lepší:) Sérii sem si zamilovala. :))

    OdpovědětVymazat
  3. O téhle sérii jsem už slyšela, ale ještě se k ní nedostalo. Podle tvé úžasné recenze soudím, že to je vážně zajímavá kniha.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každičký komentář!