14. září 2012

RE- Brisingr

                       Přísahy... zkoušky  oddanosti... mocné síly se třesou


Anotace: Uplynulo jen pár měsíců, co Eragon poprvé vyslovil slovo 'brisingr', které ve starověkém jazyce znamená oheň. Od té doby se nenaučil pouze kouzlit pomocí slov- musel bojovat celým svým srdcem. Po kolosální bitvě proti vojákům Království na Hořících pláních Eragon se svou dračicí Safirou jen o vlásek unikli smrti. Tím to však pro mladého Jezdce a jeho draka nekončí, protože Eragon je vázán mnoha sliby, které možná nebude moci splnit.

  • napsal: Christopher Paolini
  • vydalo: Fragment
  • v roce: 2009
  • celkem: 656 stran
  • série: Odkaz Dračích Jezdců
  • díl: třetí, Brisingr- Sedm slibů Eragona Stínovraha a Safiry Zářivé Šupiny
  • originál: Brisingr
  • moje hodnocení: 9/10 

Načrtnutí děje: Po bitvě na Hořících pláních Eragon neztrácí čas a vydá se se svým bratrance Roranem na dobrodružství, ve kterém mají za úkol zachránit Katrinu, Roranovu přítelkyni. Eragona ale čekají daleko těžší časy. Murtagh a jeho drak Trn nezapomněli na svoje sliby a chystají se znovu střetnou v tváří v tvář Safiře a Eragonovi. Eragona jeho cesty zavedou na známá místa k trpaslíkům a elfům, kde bude hrát znovu velkou roli. 
Názor na knihu: Nikdy nevím co k této knize napsat, co se týče děje. Tedy vždy se z toho nějak vyvlíknu, ale připadá mi, že nejde shrnout celý děj knihy v krátkých větám, protože v Odkazu Dračích Jezdců se děje pořád něco. Hlavní rodina má něco za úkol a při tomto úkolu se stane dalších x věcí. Což se mi moc líbí. Paolini má talent na popisy. Umí popsat snad všechno úplně dopodrobna a věnuje tomu třeba i celou kapitolu. Tento díl Dračích Jezdců byl spíše bojový a plný napínavých, ale někdy i trochu moc dlouhých akcí. Jak už jsem řekla, Paolini umí popsat všechny detaily. Samozřejmě, když už boje, tak i trochu brutality. V Brisingrovi se jí nešetří a už od samého začátku je prolito hodně krve.
Hrdinové mají většinou radost, když zabijí sto vojáků, ale Paolini kladl důraz na jejich zdravý rozum (i když já bych se zbláznila, kdybych zabila jen jednoho člověka- takže jaký zdravý rozum? :D) tím, že Eragon ani Roran by radši okopávali brambory než odřezávali krky. Roran hlavně, nejdřív měl hrozné sny a ničilo ho to. 
Opravdu se mi líbí Paoliniho styl psaní. Je tak všestranný, tím myslím, že umí čtenáře naladit na smutnou až drtivou událostí, ale přitom dokáže napsat romantickou scénu, nebo vtip, kde bych ho rozhodně nečekala.

Jako vždy se v knize dozvídáme spoustu informací a také odpovědi na nezodpovězené otázky. Proto jsem dostávala jsem šok za druhým (:D) Také jsem si mohli přečíst Safiřiny myšlenky, protože celkem poprvé jsem četli z jejího pohledu. Bylo to zábavné. 
Když jsou v knize zombie, kniha pro mě získává docela dost strašidelný podtón. Ani nevím proč, prostě mám hned větší strach. A v Brisingrovi byli jakýsi zombíci a šíleným smíchem.
Obálka:  Odkaz Dračích Jezdců má vždy jedinečnou obálku s nějakým drakem. Nebudu prozrazovat, který je na téhle (nejspíš to stejnak víte), ale za uvažování stojí vždy název knihy. Ze začátku není vůbec jasné proč se kniha jmenuje tak a tak. Mě docela překvapil důvod, protože jsem to vůbec nečekala.

obálka: Fragment.cz
inspirováno obrázky: WeHeartIt.com

2 komentáře:

  1. Brisingr mám doma a nějak se k němu pořád nemohu dostat :) Paoliniho styl psaní se mi ale také moc líbil....

    OdpovědětVymazat
  2. zdá sa, že séria dračích jazdcov je naozaj dobre napísaná, už by som sa k nej mohla dostať 8D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každičký komentář!