13. července 2012

Paranormálové Zlodějka duší- Kiersten Whiteová


!Spoilery!
MAZP je Mezinárodní agentura pro zadržování paranormálů.  Snaží se chytit všechny paranormály, kteří se potulují po světě, a mít je pod kontrolou. Paranormál může vypadat jako člověk, ale může být taky z vody nebo z nějakého úplně jiného materiálu. Mívají nadpřirozené schopnosti, tedy paranormální. Může to být síla, přemísťování, čtení myšlenek a další. Jsou nesmrtelní.

O Evelyn se odmalička starají chůvy a opatrovnice. Byli ji jen tři roky a ona zůstala sama. Nevědělo se, jak mohlo být tak malé dítě bez dozoru, a co bylo horší, netušili kdo byl matka a otec. Stala se schovankou státu.

Později ji našla MAZP. Zjistilo se, že dívka má jakýsi dar, schopnost rozpoznat paranormála od člověka. Byla jedinečná a velice důležitá.
Jejím úkolem bylo tyto paranormály chytat a "značkovat" je kotníkovými čidly, které- když se paranormálové pokusili utéct- je zabily. 


Evelyn se Středisko vcelku líbilo a byla tam ráda, ale když ji už bylo šestnáct, začala mít chuť žít normální život mezi ostatními teenagery. Měla sice nejlepší kamarádku, ale s tou si moc nemohla lakovat nehty. Jmenuje se Lish a je to mořská panna. Evie měla i jakousi "matku" jménem Raquel. Byla hlavou MAZP. O vše se starala a měla Evelyn ráda.

Problémy začaly až když se do Střediska vloupal Lease. Kluk, který je jedna velká neznámá. Evie ho začne často navštěvovat a mezi nimi se utvoří přátelství. Zjistí, že si navzájem velice dobře rozumí. A tehdy začal být ten problém. Evelyn měla menší aférku s Rethem, vílou, která ji byla přidělena. Při jejich setkáních ji vždy dával pocit tepla v srdci. A teď říká, že jí musí naplnit.
Vzniká nám trojúhelník. Koho Evelyn miluje? A jak to vlastně Reth myslel s tím teplem?
Navíc paranormálové umírají a nikdo neví kdo za tím je. Hádanky a básně do sebe zapadají, všichni jsou v nebezpečí. Ta věc se snaží dostat Evelyn. Povede se jí to?


Všechno je navzájem propojeno a na konci sjednoceno v celek. Na začátku se dovídáme o MAZP, jako o společnosti, která pomáhá lidem. Jak ale děj plyne, dostáváme jinou představu a souhlasíme s těmi, kterým by jsme na začátku příběhu nevěřili.
Spisovatelka píše vtipně a i když byli místy i nudné chvíle, kniha se povedla. Vážně jsem se  hodně často smála nad Evie, která měla vtipnou a někdy i velice podivnou povahu. Tak vážně. Co je na zamykacích skříňkách tak zajímavého a vzrušujícího?!
Měla typicky dětský vkus na oblečení, když počítám hlavně její lásku k růžové. No nic, hlavně že se to Leasovi líbilo.
Jako další plus (ano tu růžovou jsem nakonec zařadila sem, ale bylo to ofous) říkám překvapení. Ze začátku jsem vůbec nevěděla co od knížky čekat, a to, že se mi četla tak skvěle rychle dává knížce taky dobrý nádech. Bavila mě, a to bylo hlavní.


Jediné co bych vitkla by bylo, že knížce jsem na začátku moc neporozuměla. Tedy později ano, ale tehdy jsem nevěděla o co go. Byla jsem zprudka ponořena do dění, a nebylo mi vysvětleno jak, co, kdy, kde. Navíc než jsem si zapamatovala co MAZP a AAZP znamenalo, no trvalo to než jsem si zvikla.

Nakonec snad jen ještě zdůraznit, že mě knížka velice překvapila. Někdy přešla z naprosto klidného prostředí, do úplně, dá se říci brutálního. To bych nečekala. Autorka měla děj dobře promyšlený a dosáhla toho, že jsem jen tak koukala a říkala " to jako vážně..?! neee". Kdyby mě u toho někdo viděl, asi by se začal hodně smát.
 
  • vydalo: Fortuna Libri
  • roku: 2011
  • celkem: 339 stran
  • moje hodnocení: 9/10
  • originál: Paranormalcy


4 komentáře:

  1. Ahoj, túúúto knižku milujem. Už som ju doma prečítala nekonečne veľa razí. Keď som ju videla na nete a prečítala som si 1. kapitolu tak som hneď bežala si ju kúpiť. :)Kto by len začínal : "Počkaj-ty si...Ty mi tu zívaš!"
    A ešte to Evelinino povestné : " Ach, do píp!"
    Neskutočne sa mi ta kniha páčila,milujem Lenda :) No,veď pravda kto by takého chalana nechcel , že ?? Určite si prečítaj aj pokračovanie Nikto nie je bez viny pretože je skvelá! :) pa :P

    OdpovědětVymazat
  2. Když jsem jí začala číst, nebyla jsem si moc jistá, zda je opravdu dobrá...pak jsem se do ní dostala a všechny postavy jsem si ihned oblíbila ;) rozhodně patří mezi mé nejoblíbenější, bohužel jsem se ještě nedostala k pokračování :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já taky ne, ale chtěla bych to co nejdříve napravit! :)

      Vymazat

Děkuji za každičký komentář!