10. července 2012

RECENZE: Jana Eyrová (-Charlotte Brontëové)

Jana nepoznala rodičovskou lásku, krutí příbuzní ji umístili do sirotčince. Tam dívka žila v nuzných podmínkách, ale získala vzdělání. Jakmile dostane práci vychovatelky na panství pana Rochestera, svitne jí naděje na lepší život. Majitel působí sice jako nerudný a zatrpklý, ale vyučovat malou Adélku Janu baví, proto se rozhodne zůstat. Jenže dům skrývá mnohá tajemství a hrozby. Podivné rány, zoufalé výkřiky a strašidelný smích, které Jana v noci slýchá, rozhodně nejsou jen výplody fantazie.

     Příběh o lásce, nenávisti, přátelství a o těžké životní cestě, která přetrvala až dokonce.


Jana žije u své tety, paní Reedové v Gatesheadu. Její rodiče umřeli a o Janu se začal starat její strýc, který bohužel po krátké době také zesnul. Jeho posledními slovy bylo, aby Jana byla dobře vychována a měla domov. Tato slova směřovala paní Reedové, která se s ne moc velkou radostí Jany ujala. Dívka ale nebyla šťastná. Nikdy do domácnosti nezapadala, a co bylo nejhorší, její vlastní bratranec ji surově mlátil a bil. Jana byla znehodnocována a považována za velmi zlobivé a zlé dítě dokonce velice opovážlivé, které by nechtěl ani sám ďábel. Paní Reedová se jí doslova štítila. Jedinou její menší útěchou byla Bětuška, která (i přes všechny věci co o ní říkala) měla Janu ráda.

Jednoho dne přijel do Gatesheadu pan Brocklehurst. Tedy pán, který vlastnil školu v Lowoodu. Paní Reedová chtěla, aby Jana šla do školy.

V Lowoodu se Janě líbilo docela víc něž v Gatesheadu, ale podmínky k životu nebyly vůbec uspokojující. Celodenní hlad. Spánek spalující zimu. Tenké oblečení. Hygienické podmínky opravdu mizerné. Jana byla vyborná žačka. S nikým si ale nerozuměla. Byla ale jedna dívka, samotná a místy i podivná, jménem Helena. Z Jany a Heleny se staly velice dobré přítelkyně. Pomáhají si, a tak zůstávaly silné. Je tady ale něco proti čemu nemají šanci. Špatné životní podmínky se drápají na povrch. Nemoc se šíří. Jana má však silný kořen, který nejde jen tak přetrhnout.


Po smutných událostech zůstává Jana v Lowoodu, kde dostuduje a poté bude ještě dva roky jako učitelka. Je ale velmi nestálá a nevydrží dlouho na jednom místě. Má vše co by potřebovala. Totiž, situace v Lowoodu se zlepšila. Janu ale nebaví jednotvárný život.

Tímto se dostává do Thornfieldu, kde má vyučovat mladou dívku jménem Adélka. Její nový domov se zdá být velice přívětivý a navíc je krásný. Bydlí tady také paní Fairfaxová nebo vychovatelka slečny Adélky. Pán domu je pan Rochester, který bývá doma jen zřídka. Janu si hodně často volá do pokoje, aby mu vyprávěla příběhy nebo mu jen tak dělala společnost. Nejdřív se chová velice nadřazeně, a Janě se to trochu protiví, ale po delším čase se i občas usměje. Jana ho začne mít v oblibě, hlavně díky jejich rozhovorům a pan Rochester si ji začne pozívat k sobě ještě častěji.

V Thornfieldu se začnou dít podivné věci. Jana slyší šílený smích a křiky nad svým pokojem. Takový smích, při kterém tuhne krev v žilách. Když se zeptá co to straší, dostane se jí odpovědi, že to je jen Lada Poolová, žena, která se na první pohled zdá být velice klidné stvoření.

Smích je docela strašidelný, ale co když tady budou pokusy o vraždu? Navíc Jana něco cítí k panu Rochesterovi, který má však vyšší postavení, tudíž se vše do sebe zamotává. Zvítězí láska, nebo bohatství a krása?


Jana Eyrová je fascinující příběh, který mě víc než bavil. Zanechal ve mně jakousi rýhu, která přetrvá. Doba kdy se příběh odehrává byla opravdu drsná. Vkrádaly se mi slzy do očí, když jsem četla, čím si normální lidé museli projít. Když neměli peníze, stali se z nich žebráci. Mladí lidé v chudých rodinách to měli také velice těžké. Neměli možnost chodit do školy a vzdělávat se. Postavení a minulost rodiny byla velice důležitá. V "dobré" společnosti se nedbalo na lásku, ale spíše na peníze.

Jak jsem knihu četla, sama se mi rozdělovala do takových větších částí, etap Janinho života. Velmi mě potěšilo jak spisovatelka psala. Jakoby nám osobně vyprávěla zajímavý příběh. Mluvila přímo k nám v přítomnosti a mluvila o své minulosti. Zajímavé.


Knížka mi celkově ubíhala někdy rychle, někdy pomalu. Občas nastávala i chvíle kdy jsem knihu musela zavřít a popřemýšlet o tom, co jsem právě přečetla.

Nakonec snad stačí dodat, že Jana byla velice hodný člověk. A i když občas nevěděla jak dál, vždy si poradila a pomohla i druhým. Odpouštěla i lidem, kterým přísahala, že je bude nenávidět, konala dobro a milovala.
 
  • vydalo: X- egem (a další)
  • roku: 1998
  • celkem: 448 stran
  • moje hodnocení: 10/10
  • originál: Jane Eyre

4 komentáře:

  1. Janu Eyrovou chci přečíst, protože je to určitě krásný příběh! :) Když jsem byla menší, tak jsem ot zkoušela, ale to byla pro mě knížka ještě dost těžká :) Možná to stihnu o letošních prázdninách napravit ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Zatiaľ som videla len film v hlavnej úlohe s Miou Wasikowskou, ktorý sa mi veľmi, veľmi páčil...doma mám aj knihu, tak raz si ju určite prečítam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Film je vážně skvělý a knihu rozhodně doporučuji! :)

      Vymazat

Děkuji za každičký komentář!