27. května 2012

Ztracený svět v Podzemí *1.díl*- R. Gordon a B. Williams

                "O všem neznámém se pochybuje"

Vydalo nakladatelství Fragment v roce 2008.
Celkem 343 stran.

Původní anotace:
Čtrnáctiletý Will žije se svou rodinou v Londýně a spolu s otcem sdílí vášeň pro archeologické výkopy a pátrání po zmizelém světě pod zemí.
Když Willův otec při objevování podzemních chodeb náhle zmizí, Will se ho rozhodne hledat se svým kamarádem Chesterem....
Nenechte si ujít světový bestseller, který zná již celý svět!


Willova vášeň pro vykopávky v podzemí je opravdu silná, můžeme také říct, že to pro něj znamená zábavu, odpočinek i vzrušující a nebezpečné zážitky. Má ji společnou- jak již bylo řečeno- se svým otcem, který je opravdu zkušení archeolog a vyučený historik. Pracuje v chátraném muzeu. Jeho život je tedy v celku nudný, až na pár chvil kdy mohl dostat kdejaké ocenění za úžasný výtvor- bohužel mu ho někdo "vyfoukl". Od té doby si nechává svoje vynálezy v tajnosti a mluví o nich jen s Willem, eh tedy jen o některých. 

Abych se ještě vrátila zpátky k Willovi. Je to kluk, který prochází pubertou. Nemá moc přátel vlastně jen jednoho Chestera, se kterým má společný problém- pleť. Willova kůže je odmalička bílá a při slunečním svitu se lehce spálí. Na Chestrově kůži se dělají ošklivé vyrážky. Proto byli oba chlapci ve škole hodně šikanováni. Jednoho dne Will Chestrovi ukáže svoji vykopávku- i přes zákaz pana Burrowse. A tak se jejich přátelství ještě zvětší.

Další z Willovi rodiny je Rebecca- hlava rodiny, ta co uklízí, vyřizuje účty a vcelku ta dospělá. Na rozdíl od ní je její matka, paní Burrowsová, ta nejlínější žena pod sluncem. Celé dny sedí před televizí a jen kouká. Občas si dojde pro čaj a jídlo nebo zvedne ovladač a zase si sedne nebo lehne.

V Highfieldu se začnou dít tajemné a dost podezřivé věci. Jedna rodina zcela zmizela z povrchu zemského... Kolem pana Burrowse začínají chodit podivní lidé v černém a s brýlemi, vypadá to jako by ho sledovali... Will s Chesterem objeví při vykopávkách podivnou místnost. Bez nějakého vchodu. Je jen pokryta cihlami... Panu Burrowsovi přijde do ruky drahocenný kámen, který ve tmě svítí- čím větší tma tím větší intenzita světla. Začne se pídit po jejím původu a přijde na velké věci, bohužel budou jeho osudné a on se už nemůže vrátit zpět... Jednoho dne zmizí. Všem to vrtá hlavou. Poté Will objeví prapodivný tunel v jejich sklepě. Spolu s Chesterem se tedy vydají hledat pana Burrowse. Co když ale natrefí na něco opravdu velkého? Může něco existovat tam dole, v podzemí? Will s Chesterem Vám ukážou jak se tam dostat, ale opravdu najdou cestu zpět?

Kniha je opravdu zajímavá a místy i drsná až krvavá. Někdy mě však i překvapilo jaké měli hlavní hrdinové štěstí. Možná jsem až moc zlá ale i přesto v knize něco vázlo. Místy jsem se opravdu nudila ale zato jsem byla také někdy dost drsně překvapena. Někteří hrdinové o něčem mluví a najednou se baví o mučení a jejich aura zčerná.
Vrátím se k ději. Na začátku byla kniha hlavně o problémech, kterými si Will prošel a celkově o jeho životě a taky o rodině. Čtenář ještě neví co čekat a hodně se zajímá. Poté začne být vzrušující děj. Tedy objevování podivných věcí a míst. Nešetří se adrenalinem a čtenář čte opravdu rychle v naději aby se hlavním hrdinům něco nestalo. Přijde ale hop a z akčnosti se stane zmatek. Will netuší co má dělat protože se vše obrátilo proti němu. SKORO všechno. Konec knihy mě trochu nudil a i když došlo k zásadním změnám, nijak mě nepřekvapil.

V knize není moc přímé řeči, jsou tam spíš popisné části, se kterými si dokážete dokonale představit jak to spisovatelé mysleli. Číst jí můžou jak dospělí tak i děti od 12-ti let. Ale POZOR musí mít dostatečně dobrou trpělivost protože děj plyne v místech dost pomalu aneb důležité věci jsou jen po těch nedůležitých.
Nakonec bych řekla, že kniha má dobrý nápad. Je psaná ze třetí osoby a mně se celkově zdála... jak to říct... nová. Abych to vysvětlila- ještě nikdy jsem se nepotkala s takovou tématikou.

Moje hodnocení: 7/10

2 komentáře:

  1. Námět byl zajímavý, to jo, ale mě odradily ty zdlouhavé odstavce kde se nic nedělo, takže někde v půlce jsem knihu zavřela a zatím nedočetla.. A v blízké době nějaké dočtení ani neplánuji, snad někdy, až se na ty zdlouhavé odstavce pořádně připravím :D
    Kelsí

    OdpovědětVymazat
  2. Tento diel som čítala a nepáčil sa mi. Ale s bratom sme dostali aj druhý tak som sa do neho pustila a momentálne už mám prečítané všetky čo vyšli. Neviem čím to je, ešte nikdy sa mi to nestalo, že by ma prvý diel nezaujal a potom ostatné áno. Väčšinou sa mi to stáva opačne. Je to asi tak, že treba mať na ňu trpezlivosť, ale to asi na celú sériu. Toto určite nie je kniha pre všetkých. Ale nájde si svojich priaznivcov, ja som jedna z nich.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každičký komentář!