6. května 2012

VLNY ZMÍTANÉ SMRTÍ- CARRIE RYAN

                           Nech oceán za zády a běž...

Vydalo nakladatelství Mladá fronta.
V roce 2012.
Celkem 418 stran.


Původní anotace:

  Gábi vede klidný život v bezpečí svého městečka u moře, za hradbou. Nechává přátelé snít o Temném Městě ne pobřeží a sama vše jen pozoruje z majáku, kde žije se svou matkou. Nic jiného než domov nikdy nepoznala. Nic jiného ke štěstí zdá se nepotřebuje.
   Jsou tu však stále nebezpečí, která ani hradba nezastaví. Gabrielinina matka Mary si myslela, že svá tajemství nechala v Lese rukou a zubů, ale tajemství v jejich světě nezůstávají pohřbena- stejně jako mrtví...

  



    Gábi žije se svou matkou na  kraji Visty. Města, které patří k protektorátu. Před Návratem existovalo spousta měst. Vista je jedním z nich, avšak je ohraničena hradbou před nebezpečnými mudo- nečistými. Pomalu chátrá a stárne jako ostatní města po celém světě.

    Gábrielinina matka Mary má za úkol vždy při přílivu zabít všechny mudo, které vlny vyplavily na břeh. O své minulosti moc nemluví a ostatní ve městě ji považovali spíš za blázna když říkala, že pochází z lesa. Už od malička Gábi učí aby se lesa bála a snaží se jí co nejlíp chránit. Gabriela má svou nejlepší kamarádku Ciru, se kterou jsou nerozlučný pár. Cira má ještě svého staršího bratra Chatchera, Chatchera na kterého Gábi pořád myslí. 
   Jednoho dne se skupinka teenagerů z Visty chce vytratit za hradby k horské dráze, která tam pomalu chátrá a lidé už na ni skoro zapomněli. Je totiž na zakázaném území, kde jsou mudo. Je to nebezpečné a Gábi nejdřív nechce jít protože ví že je to zakázané. Potom ji ale Chatcher přesvědčí. Co když se ale vše zvrtne? Co když se stanou věci, které budou všichni nadosmrti litovat, a někteří ani nebudou mít šanci.. ?
    Když Vás mudo pokouše, neexistuje cesty zpět. Nákaza se Vám šíří po celém těle- pomalu ale jistě Vás zabíjí. Existuje ale imunita, o které se nemluví. Je velice vzácná a zabrání v proměně v nečisté. Takového člověka mudo necítí a nechtějí ho zabít.
    Gábi s Cirou, Chatchrem a Eliasem prchají z vesnice do temného lesa a budou muset čelit všem nebezpečím a nástrahám.

    Elias, tajemný muž, který zachránil Gábi. Muž, který je drsný ale přitom jemný. Muž, který má za sebou už ledacos a snaží se vše napravit.
     Gábi se hroutí svět před očima- ztrácí svou nejlepší kamarádku, Chatcher se začíná měnit a ona sama neví jestli miluje jeho nebo Eliase. Navíc se snaží poznat svojí minulost, která nemusí být příjemná...

     Příběh je zamotaný ale vše zapadá do sebe jako skládačka. Neštěstí začíná v štěstí a naopak. Někdy ale při čtení máte pocit stísněnosti a frustrace či temnoty. Spisovatelka si umí pohrát s napínavým dějem a překvapit. V knížce není moc přímé řeči. Vše se zakládá na pocitech, myšlenkách a přáních hlavní hrdinky, tak jako to bylo i v předchozím díle Les rukou a zubů. Tento druhý díl trilogie byl o něco jiný než první. V prvním jsme se setkali se Sesterstvem, modlením a spousty víry či poslušnosti a oddanosti. Naopak tady mi připadali lidé vyspělejší. Měli vládu a vojáky. Děti neměly strach, naopak ony chtěly utéct a vystavovat se nebezpečí.

Moje hodnocení: 9,5/10
                                         

                                          TRAILER

9 komentářů:

  1. Vlny jsem dočetla zhruba před týdnem. Opravdu je to jiné než jednička, a asi i lepší. Já se teď nemůžu dočkat trojky, jelikož to skončilo dost napínavě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se moc těším. Carrie mě vždy něčím překvapý :D

      Vymazat
  2. Četla jsem jedničku, ale už je to hodně hodně dlouho a moc si to nepamatuju. Ale rozhodně bych si knížku chtěla přečíst znovu a dvojku si koupit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jedničku jsem četla snad 4x (moje nejoblíbenější kniha). Určitě si přečti i dvojku, je prostě úžasná, děsivá a zárověň zápletka s láskou.. :)

      Vymazat
    2. Já právě začínám s dvojkou, jedničku jsem dočetla včera. Taky si chci přečíst trojku ale půjčuju si knihy v knihovně a trojku ještě nemají :( škoda

      Vymazat
  3. Miluju tuhle serii knížek. Třetí díl má být z pohledu Annah, tak se strašně těším! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Elisabeth Catcher8. května 2012 v 14:30

      Ano, to jsem četla na Carriiních stránkách. A taky se zamiluje (asi) do Chatchera. :) Nikdy to ale není jisté. :D

      Vymazat
  4. Vlny zrovna čtu :) A už teď se toho nemůžu nabažit.
    První díl jsem už četla. Mráz mi lezl po zádech.
    :)

    OdpovědětVymazat
  5. Četla jsem Les rukou a zubů a to tajemno a né tak úplný konec mě přesvědčil abych si koupila Vlny a nelituji toho, zatím jsem je ještě nedočetla ale už na prvních 15 stránkách mě knížka pohlcuje do svého dění. Moc doporučuji ;)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každičký komentář!