1. září 2013

RECENZE: Jestli zůstanu

|Ztratit všechno a přesto zůstat|

autor: Gayle Formanová
vydalo: Ikar
v roce: 2011
celkem: 184 stran
originál: If I stay


anotaceModerní příběh pro mladé dívky a ženy. Šestnáctiletá Mia, talentovaná cellistka, jede s celou svou rodinou na výlet, když do nich narazí auto. Mia se vzbudí a nic necítí, jen vidí své mrtvé rodiče – a nakonec samu sebe. Její tělo je v kómatu, ale ona sama může vidět a slyšet vše, co se kolem děje. Skrze její vzpomínky pomalu odkrýváme její dětství, poznáváme její rodinu i jejího kluka Adama, se kterým sdílela lásku k hudbě. Pohnutý příběh citlivě mapuje duši dospívající dívky, která je nakonec postavena před těžké rozhodnutí – odejít, anebo zůstat.


trailer


Alívio Imediato | via Tumblr
K této knížce jsem se dostala díky blogerce Rodaw, která ji velmi vychvalovala a já jsem dostala chuť si ji přečíst. Shodou okolností jsem v ten den dostala mail, že jsem vyhrála v soutěži knihu. Vy už určitě víte, o jakou knížku šlo. (:

°°°
Seznámím Vás

OMia je holka, která vyrůstala u hippie rodičů. Tedy po narození jejího brášky se trochu zklidnili a začali se chovat jako dospělí, každopádně, vždy rádi vyprávěli, jací byli zamlada "divocí" a poslouchali drsnou hudbu.

Mia je ale opak jejích rodičů. Má ráda vážnou hudbu, ne ráda. Ona ji zbožňuje. Zbožňuje hrát na chello. Je to jakási její droga, která ji uklidňuje. A ještě je tady její malý brácha. Vždycky ho měla moc ráda. Je to takový malý nezbeda.

S jejím klukem Adamem mají složitý vztah. On hraje punk-rock a má "tisíce" fanynek. Mia je zase hraje vážnou hudbu. Protiklady se přitahují, no ne? 

°°°
Zůstanu, nebo ne?

Ach no, co k tomu říct...? Jelikož jsem si před čtením nepřečetla anotaci a ani se nijak nezajímala o čem kniha je, tak jsem byla vážně překvapena, protože jsem čekala něco klasického a nudného.

I want you to stay.Samozřejmě jsem byla vyvedená z omylu. Hned na první stránce jsem zjistila, že se autorčin styl psaní velice dobře čte. Má to takový švih a kuráž. Proto jsem také knihu přečetla velice rychle.

Jestli zůstanu je jedna z těch mála knih, u kterých se zamyslíte a dumáte nad tím, co byste dělali, kdybyste byli na jejím místě. Je to vzrušující.

Rozhodovat se mezi životem a smrtí. Zůstat, nebo odejít? A jestli zůstat, tak proč? Kvůli čemu? To jsou vážně filozofické otázky. Zvláště, když vám umře blízká rodina, proč zůstávat? Kvůli hudbě? Klukovi? Mládí? 

Autorka řešila ale i běžné vztahy mezi klukem a holkou, nebo přáteli. Řešila vztah k něčemu, co máme tak rádi, že se jich nedokážeme vzdát. A také podtrhla to, jak fádní jsou naše běžné problémy v porovnání s těmi důležitými, které považujeme za samozřejmost.

°°°
Dummy FamilyPodtrženo a sečteno, Jestli zůstanu je kniha, která se hodí na nějaké období prázdnin, kdy nemáte plnou hlavu věcí a můžete v klidu přemýšlet nad knížkou. Zhltnete na jeden, či dva zátahy a pár myšlenek si odnesete. 

Je to příjemná knížka a proto jí dávám 4 hvězdičky z 5. Vážně se mi líbil autorčin styl psaní a i proto Vám knížku doporučuji. :)

hodnocení:

4 komentáře:

  1. Už som si knihu všimla predtým, len nejak extra pozornosti som jej nevenovala. Nevyzerá však zle.

    OdpovědětVymazat
  2. Nevypadá špatně, to vůbec ne, ale asi to nebude nic pro mne. Jakmile ale budu hledat knížku jen tak, sáhnu po téhle:)

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem knihu objevila také u Rodaw. :D Koupila jsem si ji, když jsem ji viděla ve slevě za 80 korun. Už jsem ji četla a moc se mi líbila.. :)))

    OdpovědětVymazat
  4. No já o této knížce taky poprvé slyšela u Rodaw :D Mám jí doma, zatím jsem jí teda nečetla, ale určitě to budu chtít brzo napravit :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každičký komentář!