30. srpna 2013

RC RECENZE: Inheritance (knižní TIP!)

|Osud nám připravil rozdílné cesty|

autor: Christopher Paolini
vydalo: Fragment
v roce: 2012
celkem: 672 stran
série: Odkaz Dračích Jezdců #4
originál: Inheritance


anotaceDlouhé měsíce výcviku a bojů přinesly mnohá vítězství a naději, ale také srdcervoucí ztrátu. A ta nejtěžší bitva je přitom teprve čeká: musí se postavit samotnému Galbatorixovi. Aby zvítězili, potřebují být neskutečně silní a odvážní. Pokud to nedokážou oni, neporazí Galbatorixe nikdo. Druhá šance neexistuje.
Jezdec a jeho drak došli dál, než se odvážil kdokoli jiný. Ale podaří se jim porazit samotného krále zla a obnovit v Alagaësii spravedlnost? A pokud ano, co budou muset obětovat?


TRAILER


Kimberly WongO dracích se většinou říká, že jsou velcí, silní, nebezpeční… a hlavně nereální. To jsem si také omyslela, tedy ještě to, že jsou jako zvířata a takové věci. Zhruba i podrobně mě na nich nic nelákalo.

do té doby, co jsem před rokem a půl dostala do ruky safírovou knížku. Tehdy jsem nečekala, že z ní tolik pochopím, tolik vyčtu a hlavně jak se pobavím a zamiluju.

Pochopila jsem, že draci nejsou jen nějaká divná mytická stvoření prahnoucí po krvi. Pravda, jsou trochu krutí, to ano, ale mají svoji hrdost, svoji krásu a hlavně umí být dobrými přáteli a cítit to, co cítíme my. Bolest, hněv, zármutek. Draci mají duši.

°°°

Statigram – Instagram webviewerNěco málo o tom, jak to začalo a končilo

Hlavní postava Eragon byl chudý farmářský chlapec, který tvrdě pracoval, aby uživil sebe, svého bratrance Rorana a Roranova otce. Jednoho dne objevil při lovu modrý kámen, který si vzal domů, a později se z něho vyklubalo malé dráče, které pojmenoval Safira. A tím začalo jeho velké dobrodružství. Stal se Dračím Jezdcem.

Být Jezdcem znamenalo v dávných dobách pomáhat lidem a králi. Na trůnu však je zlý král Galbatorix, který se vyžívá v zabíjení a v černé magii. Proto se Eragon spojí s dávnými rody Trpaslíků z Beorských hor, s Elfy z lesa Du Weldenvarden a obyvateli samostatné země Surdy. Spolu se pokusí probojovat až ke králi a svrhnout ho z trůnu.
 ___

... Et c'est ce que je suis.V prvním díle jsme se seznámili se světem, kde Eragon žije a s jeho životem a základními "zlosiny". V druhém, který je můj velmi oblíbený, jsme zašli k elfům na kafčo a naučili se pár triků, ve třetím se bojovalo jako o život a v posledním? Poslední díl je tak trochu směsice všeho ale i ničeho. Je takový… zajímavý. Drsný a dojemný. Vzpomínáte v něm, co všechno Eragon prožil a poznáváte stará místa. Loučíte se.

°°°

inheritance cycle Co, kdo a proč ano

Paolini mě nikdy nepřestal uchvacovat se svým talentem na popisování přírody, situace a nálad. Je sice pravda, že někdy jsou v knize dlouhé boje, které mě moc nelákali, ale autor je proložil dalšími událostmi, které mi vzaly dech.

nejoblíbenější postava je Arya, a co Vaše? V knize je opravdu mnoho zajímavých charakterů jako je bylinkářka Angela, nebo královna Nasuada. Roran nebo Murtagh jsou také výrazné postavy "plné" vlastností a oba dva mají svůj příběh. Aaach Murtagh, bylo mi ho dost líto… a pořád je.

Spočteno a sečteno, myslím si, že Inheritance je velice příjemné zakončení příběhu. Sice si můžeme jen představovat, jak budou životy hrdinů pokračovat, ale to je dobře. Má to v sobě kouzlo.

Na závěr chci jen dodat, že tuto sérii by si neměl nikdo ujít a už vůbec ne nějaký fantasy nadšenec. Je to úžasná série a já se k ní určitě někdy vrátím už jen proto, abych se pořádně doučila starověký jazyk. :D "Sé onr sverdar sitja hvass" Ať jsou Vaše meče stále ostré.

hodnocení:

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí RC výtisku! (:

7 komentářů:

  1. Já jsem nečetla ještě ani jeden díl. Všechny mám ale doma, tak doufám ,že se k nim dokopu! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že brzo! :) Rozhodně nebudeš litovat. :))

      Vymazat
  2. Já jsem to nečetla, ale před lety dávnými.. Tyjo, je to už fakt dost dlouhá doba, jsem na tom byla v kině. Už si z toho filmu nic nepamatuju, krom toho modrýho vejce. (Falt to bylo vejce a žádný kámen!) :D
    Jinak jsem na sérii byla celkem zvědavá, a jsem i fantasy šílenec, ale jakmile jsem uviděla tloušťku knihy? :O Jako mám ráda tlustší knihy, ale zas ne takový bible! :D
    Drak a něco takovýho? :D Dokonalý popis!
    Uvidíme, jestli se mi někdy dostanou pod ruku ty knížky:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Film byl hrozný, dobře, že si ho nepamatuješ! :D Ale knížky si rozhodně musíš přečíst! :)

      Vymazat
  3. Já se těším až si Inheritanci přečtu :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tato knížka se mi moc líbila. Nejlepší z celé série.
    A moje nej postava??? Murtagh na milión způsobů!!!! To je moje největší láska života. :-D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každičký komentář!