6. dubna 2012

Kniha Ztracených Věcí- John Connolly

Skutečnost a fantazie se začaly jaksi prolínat...

Vydalo nakladateství BB/art
v roce 2008
celkem 303 stran
Původní anotace:
       Nahoře v podkroví, v pokojíku pod střechou, oplakává dvanáctiletý David svou matku. Je opuštěný a zlobí se na celý svět a společnost mu dělají jen knížky. Jenže ty knížky k němu začnou šeptem mluvit ze tmy a David unikne do světa představ. Přitom zjistí, že skutečnost a fantazie se začaly jaksi prolínat. Zatímco se jeho rodina rozpadá, je chtě nechtě přenesen do zvláštní říše, představující podivný odraz jeho vlastního světa, až na to, že ji obývají hrdinové a nestvůry a vládne tam stárnoucí král, který ukrývá své tajemství v záhadné knize.... v Knize ztracených věcí.

" V každém dospělém dříme dítě a v každém dítěti zase dospělý, který se z něho jednou stane."







Když Davidovi umře matka je naštvaný na celý svět a hlavně smutný a zklamaný protože dělal různé rituály, které bohužel nebyly moc k užitku. Nicméně David věřil, že jeho matku uzdraví z těžké nemoci. Krátce poté co umřela si jeho otec našel jinou ženu a to Rose, se kterou zanedlouho čekal chlapečka Georggieho. Byl roztomilý a nevinný, ale David ho nenáviděl. Nenáviděl taky Rose. Myslel si že kvůli nim zapomene jeho otec na matku a Georggie nastoupí na jeho místo.

Proto strávil většinu času ve svém pokoji, který měl po jednom chlapci z Rosiny rodiny. Miloval knížky a proto věřil v jejich kouzlo. Věděl že knížky chtějí být čtené a příběhy vyprávěné. Slyšel od nich hlasy, hlasy které vycházeli z poliček ale ne tak docela. Byly to knížky. Mluvili k němu. 
V jeden večer slyšel hlasy ze záhonu co měli na zahradě. Byla to jeho matka a volala ho k sobě. Potřebovala pomoc a David jako omámený šel za hlasem. Dostal se až k záhonu, udělal krok a byl v jiném světě. Světě plném zla, temnoty, nenávisti ale i spravedlivých lidí. Průchod se zavře a David se musí vydat za králem jelikož jen on mu může pomoci. Tak tedy začne jeho cesta, na které číhá na každém kroku smrt a bolest či nenávist a brutalita.


Tento příběh je dost pesimistický. Je plný vlků, stvůr, smrti a zabíjení. Pojednává o našem světě a životě, ale je zformovaný do Fantasy příběhu.  Není vůbec lehké číst knížku. Hlavní hrdinové jsou drsní a všechno dělají na rovinu s krvežíznivostí. David počas příběhu dospívá a stává se z něho opravdový muž, který umí bojovat a uvědomuje si jakou chybu udělal když nenáviděl nevlastní matku a bratra.  





moje hodnocení
3/5

5 komentářů:

  1. Nevyzerá to najhoršie, len trošku detsky 8)
    Niekdy sa tam schováva veľmi dobré ponaučenie a rada do života 8) asi niečo na spôsob Narnie 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tahle recenze je tak stará. :') Ano, trošku dětsky to zní ale když jsem to četla, tak jsem se docela bála- místy je to i morbidní. Přemýšlím, že si to časem zase přečtu a napíšu novou recenzi. :D

      Vymazat
  2. Já u téhle knihy brečela, nevím jak ty.. Ten konec byl prostě moc dojemný T___T Zvláště poslední věta "A tak David zavřel ve tmě oči, neboť vše, co se ztratilo,se opět našlo." <<< néé T__T

    OdpovědětVymazat
  3. Dobry den. Měla bych o tuto knihu opravdu velky zajem ale bohužel ji nemohu sehnat a na internetu píší že titul je vyprodán. Nevite prosim o něčem?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, vždycky je dobré nějakou chvíli počkat, kdy se třeba doplní zásoby těchto knih nebo napsat rovnou do nakladatelství nebo vydavatelství. Někdy je dobré se podívat na různý blogy nebo na facebook knižních stránek, jestli ji náhodou někdo neprodává. :) Více nemůžu pomoci...

      Vymazat

Děkuji za každičký komentář!